Preţul nichelului a crescut cu 34% anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2014

Preţul nichelului a crescut cu 34% anul acesta

În prezent, cotaţia metalului atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni

Preţul futures al nichelului a urcat ieri, pentru a cincea zi la rând, pe piaţa din Londra, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, întrucât investitorii se tem că livrările globale de profil vor fi întrerupte din cauza tensiunilor din Ucraina. Piaţa de profil este influenţată şi de interdicţia impusă de Indonezia pe exporturile de minereuri.

Cotaţia nichelului cu livrare la trei luni a urcat cu 1,1% în prima parte a zilei de ieri, la Bursa Metalelor din Londra (LME), atingând 18.590 dolari tona - cel mai ridicat nivel din februarie 2013. Ulterior, preţul a mai pierdut teren, ajungând la 18.561 dolari tona.

De la începutul anului, preţul metalului industrial a câştigat 34%, creşterea fiind cea mai mare în rândul celor şase metale de bază tranzacţionate la LME.

"Pentru nichel, ţinta de preţ de 20.000 de dolari tona este avută acum în vedere", declară, conform Bloomberg, Kaname Gokon, manager adjunct al departamentului de cercetare din cadrul "Okato Shoji" Co., broker de materii prime din Tokyo. În opinia sa, deşi este posibilă o corecţie a preţului în zilele următoare, amplificarea temerilor legate de livrări va continua să determine avansul cotaţiilor de pe piaţa cuprului.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev influenţează preţul nichelului în condiţiile în care în Rusia se află cel mai mare producător mondial de nichel rafinat - "Norilsk Nickel". Per ansamblu, Rusia este al doilea producător major de nichel rafinat.

Pe de altă parte, amintim că guvernul indonezian a interzis toate exporturile de minereuri, începând din ianuarie anul acesta. Conform prevederilor în materie, companiile miniere din ţară au mai putut livra minereuri în exterior numai până la data de 12 ianuarie 2014. Indonezia este cel mai mare producător mondial de minereu de nichel. Ţara exportă minereu în China pentru fabricarea fontei cu nichel, alternativă la nichelul rafinat.

Indonezia realizează 18-20% din producţia mondială de nichel, conform "Goldman Sachs".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb