Preţul pâinii se va majora de la 1 octombrie cu 0,05 - 0,06 lei

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 27 septembrie 2006

Preţul pâinii se va majora de la 1 octombrie în medie cu 0,05 - 0,06 lei pe bucată, a declarat, ieri, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu.

"Principalele cauze ale creşterii preţului la pâine sunt pierderile înregistrate de sector sau o rată extrem de mică a profitabilităţii, sub 2%", a precizat Popescu, citat de Rompres. De asemenea, preşedintele ROMPAN a afirmat că achiziţionarea materiei prime (grâu), mai mult din silozuri decât de la producători contribuie la creşterea preţului pâinii în condiţiile în care depozitarii cresc preţul grâului în medie cu 0,05 de lei faţă de preţul din piaţă.

"Depozitarii adaugă circa 0,05 de lei la grâul achiziţionat de la producători pentru a-şi acoperi cheltuielile de depozitare şi o rată a profitului", a spus preşedintele ROMPAN. Preţul de achiziţie al grâului de la depozitari este în prezent de 0,35 - 0,37 lei pe kilogram. Nu în ultimul rând creşterea anunţată de la 1 octombrie se leagă şi de cheltuielile de implementare a sistemului calităţii în sectorul de morărit şi panificaţie pentru care producătorii de pâine au efectuat împrumuturi bancare. "La toate acestea se mai adaugă şi majorare a tarifelor la utilităţi şi alte cheltuieli care apar în procesul de fabricare al pâinii", a mai precizat Aurel Popescu. În prezent, potrivit datelor ROMPAN, stocurile de grâu şi de făină ajung pentru circa o lună de zile, necesarul lunar fiind estimat la 150.000 de tone de grâu. Cu toate că materia primă nu este asigurată până la finele anului 2006, preşedintele ROMPAN afirmă că nu va mai avea loc o altă majorare, exceptând cea de la 1 octombrie, până la sfârşitul anului 2006. Procesatorii din industria de morărit şi panificaţie cumpără în prezent grâu numai de pe piaţa internă întrucât contingentul de import fără taxe vamale a fost realizat în totalitate.

În prezent preţul grâului pe plan european este în jur de 110-112 euro pe tonă, cu o tendinţă de creştere lunară de 2-3 euro. Potrivit preşedintelui ROMPAN, în primăvara anului 2006 am putea asista la o creştere a preţului grâului pe plan european până la un nivel de 120 de euro pe tonă, piaţa internă aliniindu-se acestor tendinţe europene.

În prezent o pâine de 300 de grame se achiziţionează cu circa 0,6 - 0,7 lei vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb