• Cotaţia a coborât sub 100 de dolari/baril, la New York
Preţul petrolului a scăzut puternic, vineri, pe pieţele externe, după ce guvernul american a anunţat o creştere sub aşteptări a numărului locurilor de muncă, în luna aprilie.
La New York, cotaţia a pierdut 4%, coborând sub 100 de dolari/baril pentru prima oară din februarie până în prezent, în condiţiile în care investitorii se tem că cererea de combustibili nu va fi atât de mare vara aceasta, cât să reducă stocurile aflate la cel mai ridicat nivel din ultimii 21 de ani.
Preţul petrolului brut West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 4,05 dolari (4%), la 98,49 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. Cotaţia de închidere este cea mai redusă consemnată după data de 7 februarie. Scăderea de vineri a fost cea mai importantă din 14 decembrie până la momentul actual. În intervalul 30 aprilie - 4 mai, preţul petrolului a scăzut cu 6,1% pe piaţa americană. Declinul săptămânal a fost cel mai mare înregistrat din septembrie 2011 până în prezent.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a coborât cu 2,90 dolari (2,5%) vineri, la 113,18 dolari/baril. Cotaţia de închidere este cea mai scăzută din 2 februarie până acum.
Menţionăm că Departamentul Muncii de la Washington a anunţat, vineri, creşterea cu 115.000 a numărului angajaţilor din economia SUA, luna trecută, în timp ce analiştii anticipau un plus de 160.000 posturi, după cel de 154.000 înregistrat în martie. Creşterea din aprilie este cea mai redusă din ultimele şase luni. Totuşi, rata şomajului a scăzut la 8,1%, în aprilie - nivelul minim al ultimilor trei ani -, de la 8,2% în martie.
Analiştii arată că piaţa petrolului va rămâne concentrată, în perioada următoare, pe datele privind mersul economiei mondiale, mai ales că, în ultimele zile, informaţiile în acest sens din SUA şi Europa au fost dezamăgitoare.
Stocurile de petrol brut din SUA au crescut cu 2,84 milioane de barili, în săptămâna încheiată la data de 27 aprilie, ajungând la 375,9 milioane de barili. Nivelul este cel mai ridicat din septembrie 1990 până în prezent, conform Departamentului Energiei din Washington.
Producţia internă de ţiţei a SUA a sporit cu 8.000 de barili/zi, la 6,12 milioane barili - cel mai ridicat nivel din noiembrie 1999 până la momentul actual.
Consumul de benzină din SUA a scăzut cu 0,3%, în săptămâna încheiată în 27 aprilie, la o medie de 8,66 milioane barili/zi. Comparativ cu anul trecut, cererea de profil este mai mică cu 4,7%.