Cotaţia petrolului brut a crescut la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, după ce administraţia americană a anunţat avansul numărului locurilor de muncă noi în martie, în SUA, alimentând speranţele potrivit cărora va spori consumul local de combustibili.
Departamentul Muncii de la Washington a informat că, în martie, numărul locurilor de muncă din economia SUA a sporit cu 192.000, după un plus de 197.000 în luna anterioară. Totuşi, cifra anunţată este sub aşteptările analiştilor, care anticipau creşterea cu 200.000 a numărului posturilor din economia SUA.
Rata şomajului din Statele Unite s-a menţinut la 6,7% luna trecută.
În opinia analiştilor, aceste date arată că economia americană se redresează, ceea ce va stimula cererea de petrol. Totuşi, piaţa de profil este atentă şi la situaţia din Libia, respectiv la o eventuală reluare a exporturilor de petrol din ţară, care ar putea readuce cotaţiile petroliere pe curs descendent.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a urcat cu 85 de cenţi (0,9%) vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 101,14 dolari/baril. Pe întreaga săptămână trecută, însă, preţul a pierdut 0,5%.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în mai a crescut cu 57 de cenţi (0,5%), la 106,72 dolari/baril. În intervalul 31 martie - 4 aprilie, preţul ţiţeiului a scăzut cu 1,2% pe piaţa britanică.
Menţionăm că avansul consemnat vineri de preţul petrolului, la bursa londoneză, a fost generat şi de faptul că rebelii au continuat să blocheze exporturile de profil din estul Libiei, în condiţiile în care traderii aşteaptă o posibilă reluare a livrărilor. Conform unui anunţ făcut la finele săptămânii trecute, de guvernul de la Tripoli, patru terminale petroliere ar putea fi redeschise în 24 - 48 de ore. Libia a extras 250.000 de barili de petrol pe zi luna trecută, comparativ cu 1,4 milioane de barili în martie 2013, conform datelor Bloomberg. Declinul producţiei a fost generat de violenţele din ţară.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare consumator mondial de petrol.