PREŢURILE ALIMENTELOR LA NIVEL GLOBAL AU ATINS UN MAXIM AL ULTIMELOR NOUĂ LUNI FAO: Preţurile cerealelor, nivel record al ultimilor şase ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2020


Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a cincea creştere consecutivă în octombrie 2020, conform ultimului raport lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), până la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni.

Creşterea lunară a fost de 3,1%, cea mai mare din ultimele 11 luni, după un avans de 2,1% în luna precedentă, iar creşterea anuală a indicelui agregat s-a accelerat până la 6%, cea mai mare din ultimele nouă luni, de la 4,8% în luna anterioară (vezi graficul 1).

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 26,5%, după o creştere de 24,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,8%, după un avans de 6% în septembrie 2020.

Cel mai ridicat nivel al preţului uleiului din ultimele nouă luni a fost determinat de incertitudinea referitoare la producţia uleiului de palmier din Asia de Sud-Est, dar şi de creşterea preţului uleiului de floarea soarelui, pe fondul deteriorării semnificative a recoltelor din regiunea Mării Negre.

Preţul uleiului de soia a fost susţinut de reducerea ofertei din America de Sud.

Şi preţul cerealelor şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 16,5%, de la 13,6%, pe fondul celei mai mari creşteri lunare din ultimii 8 ani, de 7,2%, după un avans de 5,1% în luna anterioară. În aceste condiţii, indicele preţurilor cerealelor a ajuns la un nivel record al ultimilor 6 ani (vezi graficul 2).

A patra creştere lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul cererii globale puternice de grâu, în condiţiile unei scăderi a cantităţilor disponibile pentru export. Preţurile grâului au fost influenţate şi de perspectivele slabe ale culturilor din Argentina, precum şi de seceta din anumite părţi ale Europei, America de Nord şi regiunea Mării Negre, după cum arată comunicatul de presă de la FAO.

O nouă creştere substanţială a înregistrat şi preţul porumbului, până la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, pe fondul accelerării achiziţiilor din China dar şi a scăderi puternice a cantităţilor disponibile pentru export din Brazilia şi Ucraina.

Preţul orezului a scăzut până la minimul ultimelor şapte luni, pe fondul începerii recoltării în Asia.

Preţul zahărului a înregistrat o creştere lunară de 7,6%, după o scădere de 2,6% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 9,3%, de la 7,4%. Avansul lunar puternic a avut loc pe fondul revizuirii în scădere a prognozelor privind producţia din Brazilia şi India, cei mai mari producători mondiali, în condiţiile unor precipitaţii sub medie. Condiţiile secetoase au condus şi la scăderea producţiei de zahăr din Thailanda, cu până la 5% faţă de producţia de anul trecut.

În plus, preţul zahărului manifestă şi o volatilitate ridicată, în condiţiile fluctuaţiilor semnificative ale cursului realului brazilian faţă de dolarul american.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 3,5% de la 2,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%, în condiţiile unei cereri robuste din Asia şi Orientul Mijlociu.

Preţul cărnii şi-a accelerat declinul anual, până la 10,7%, de la 9,7% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%, înregistrată în condiţiile în care China a restricţionat importurile de carne de porc din Germania. Preţul cărnii de pasăre a scăzut uşor, pe fondul reducerii comenzilor din China şi Arabia Saudită.

Preţul cărnii de vită a scăzut ca urmare a cererii slabe din Statele Unite, pe fondul unei creşteri a livrărilor din America de Sud.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, FAO şi-a revizuit în scădere cu aproape 13 milioane de tone prognoza pentru producţia mondială de cereale din 2020. Cu toate acestea, producţia va atinge un nou record, de circa 2,75 miliarde de tone, cu 43 de milioane de tone peste producţia de anul trecut.

Reducerea prognozei a fost determinată de revizuirea în scădere a producţiei de porumb în Uniunea Europeană şi Ucraina, pe fondul secetei, şi a reducerii estimărilor pentru producţia din Statele Unite, pe fondul reducerii suprafeţei cultivate.

Prognoza pentru producţia globală de grâu a fost revizuită în scădere cu aproape 2,3 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 762,7 milioane de tone, pe fondul reducerii aşteptărilor referitoare la producţia din Ucraina şi Argentina, iar producţia de orez a fost revizuită în creştere cu 1,5%, până la 508,7 milioane de tone.

FAO mai prognozează o creştere cu 3% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 faţă de sezonul precedent, până la 451 de milioane de tone, o nouă valoare record.

Creşterea importurilor din UE, pentru compensarea unei producţii sub aşteptări, a condus la revizuirea în creştere a comerţului cu porumb cu 3,8 milione de tone faţă de luna anterioară, până la 179,8 milioane de tone, nivel cu 3,7% peste cel din sezonul precedent.

Prognoza comerţului cu grâu a rămas neschimbată faţă de luna precedentă, la 184,5 milioane de tone, un nou nivel record, cu 0,5 milioane de tone peste cel înregistrat în sezonul anterior.

Creşterea cererii pentru importurile de grâu, în special din Pakistan, va fi acoperită în principal de Rusia, pe fondul aşteptărilor de reducere a exporturilor din Ucraina.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb