Preţurile locuinţelor au scăzut cu 1%

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 4 august 2010

Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor din principalele şase oraşe din România s-au redus, în medie, cu 1%, în luna iulie faţă de iunie, cea mai mare depreciere, de 3,2%, fiind înregistrată în Braşov, potrivit datelor imobiliare.ro, preluate de Mediafax.

Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro, pentru iulie, a fost de 1.151 euro/metrul pătrat util, în scădere cu 12 euro/mp util faţă de luna precedentă.

Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când acest indice arată o valoare de 1.225 euro/mp, este de 6%, iar, în comparaţie cu perioada de vârf a pieţei imobiliare locale, începutul anului 2008, se remarcă o scădere de aproape 45%.

Portalul publică lunar un indice imobiliar care măsoară evoluţia preţurilor locuinţelor din cele mai importante şase oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, pe baza anunţurilor listate de proprietari pe acest site.

"Analizând principalii factori care influenţează preţurile apartamentelor, puterea de cumpărare, raportul dintre cerere şi ofertă, situaţia macroeconomică în ansamblul ei, starea de încredere a clienţilor, precum şi evoluţia din ultimele luni, în mod firesc, suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri de preţuri. Totuşi, în ultima săptămână, am avut creşteri cuprinse între 0,2 şi 0,5% în patru din cele şase oraşe analizate", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Analiza pe oraşe arată că, în luna iulie, indicele amintit arată o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti, în scădere cu 2,4%, faţă de iunie. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6% mai mici.

Tendinţa de scădere a fost resimţită atât la nivelul apartamentelor vechi din Capitală, cât şi la nivelul celor noi. Astfel, în timp ce preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scăzut în ultima lună cu 0,9%, preţul pentru locuinţele vechi a coborât cu 2,8%.

În aceste condiţii, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns, în iulie, la 1.427 euro/mp de suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi la 1.179 euro/mp.

Dacă cele mai mari scăderi de preţ în domeniu au fost resimţite în Braşov, în Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, continuând, astfel, tendinţa de creştere înregistrată în luna precedentă.

Locuinţele din Constanţa s-au ieftinit cu 1,4% în iulie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.007 euro/mp de suprafaţă utilă, ritmul de scădere fiind dublu faţă de luna anterioară. În Iaşi, acest indice a coborât sub pragul psihologic de 900 euro/mp util, până la 899 euro/mp util, în scădere cu 1,9% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi au înregistrat o scădere consistentă de 3,4%, ajungând la valoarea medie de 963 euro/mp util. Totodată, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, acestea sunt cu 5% mai ieftine.

Cu o scădere de 2,6% în iulie şi un preţ mediu de 851 euro/mp util, Timişoara rămâne, în continuare, cel mai ieftin dintre oraşele analizate. Astfel, trendul de scădere din ultimele luni a continuat în iulie, înregistrându-se o nouă valoare minimă pentru principalul oraş din vestul ţării. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ s-a accentuat, depăşind 13%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb