Preţurile metalelor preţioase, în declin puternic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2013

Preţurile metalelor preţioase, în declin puternic

Cotaţia aurului, la nivelul minim al ultimelor 34 de luni

Argintul are cea mai proastă evoluţie din cadrul indicelui Standard & Poor GSCI

Preţurile metalelor preţioase scad tot mai mult, în condiţiile în care investitorii se tem că banca centrală a SUA, Federal Reserve (Fed), va reduce măsurile de stimulare a economiei. Săptămâna trecută, preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, a declarat că responsabilii cu politica monetară din Statele Unite ar putea începe să reducă treptat achiziţiile de active anul acesta, respectiv să elimine măsurile de stimulare economică la mijlocul lui 2014.

Cotaţia aurului a scăzut sub 1.250 dolari uncia ieri, pe piaţa americană, atingând cel mai redus nivel din ultimele 34 de luni. Preţul metalului preţios cu livrare în august a coborât cu 3% la ora 09.58, la Comex New York, ajungând la 1.236,90 dolari. Conform datelor Bloomberg, volumul tranzacţiilor futures din domeniu a fost mai mult decât dublu comparativ cu media ultimelor 100 de zile.

În trimestrul curent, preţul metalului galben a pierdut 23% pe piaţa din New York, astfel că intervalul aprilie - iunie 2013 ar putea fi încheiat cu cel mai important declin de după 1920.

De la începutul anului, cotaţia aurului a scăzut cu 26%, iar în aceste condiţii toate marile bănci de inves­tiţii, printre care "Morgan Stanley", "Credit Suisse" şi "Goldman Sachs Group" Inc., şi-au modificat în sens negativ estimările privind preţul metalului galben.

Pe piaţa argintului din SUA, cotaţia metalului cu livrare în septembrie a scăzut cu 4% ieri, la ora 09.57, ajungând la 18,77 dolari /uncie. Argintul este metalul preţios cu cea mai proastă evoluţie anul acesta, în cadrul indicelui Standard & Poor GSCI, care măsoară evoluţia a 24 de materii prime. Indicele a coborât cu aproape 6% în 2013.

La Londra, în cursul zilei de ieri, preţul aurului cu livrare imediată a scăzut cu până la 4,2%, la 1.224,18 dolari uncia - cel mai redus nivel din 24 august 2010 până în prezent. Tot aici, cotaţia argintului cu livrare imediată a coborât cu 5,7%, la 18,54 dolari/uncie, de asemenea cel mai mic preţ din august 2010 până la momentul actual.

Cotaţia platinei a scăzut cu 2,3%, la 1.318,65 dolari uncia la Londra, acesta fiind cel mai redus nivel din noiembrie 2009 până în prezent.

Preţul aurului a consemnat nivelul maxim istoric în septembrie 2011: 1.921,15 dolari uncia.

Economia SUA a crescut cu 1,8% în primele trei luni din 2013, în ritm anual, conform Departamentului Comerţului de la Washington, faţă de 2,4%, cât era estimarea oficială anunţată anterior. Analiştii preconizau, la rândul lor, o expansiune de 2,4% a economiei americane, cea mai mare din lume.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in ultimii ani a fost doar pe crestere si e normal sa mai fie fluctuatii. oricum chiar si cu aceasta scadere care poate sa nu tina mult, tot profitabile sunt proiectele in aceasta arie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb