Preţurile petrolului au scăzut vineri, cât şi pe ansamblul acestei săptămâni, împovărate de perspectiva unei creşteri globale mai slabe, a dobânzilor mai mari şi a restricţiilor din China care afectează cererea, chiar dacă Uniunea Europeană consideră că interzicerea petrolului rusesc ar limita şi mai mult oferta, informează news.ro.
Preţul ţiţeiului Brent a scăzut vineri cu 2 dolari, sau cu 1,85%, la 106,32 dolari pe baril, până la ora 17:40 GMT (20:40 ora României).
Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 2,01 dolari, sau cu 1,94%, până la 101,80 dolari.
Fondul Monetar Internaţional, care şi-a redus ân această săptămână previziunile de creştere economică globală, le-ar putea reduce şi mai mult dacă ţările occidentale îşi vor extinde sancţiunile împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, iar preţurile energiei vor creşte în continuare, a declarat oficialul nr. 2 al FMI.
Guvernul german îşi va reduce prognoza de creştere pentru 2022 la 2,2%, de la 3,6%, a spus o sursă guvernamentală, în timp ce cererea chineză de benzină, motorină şi combustibil de aviaţie este de aşteptat să scadă în aprilie cu 20% faţă de un an mai devreme, a relatat Bloomberg.
Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat joi că o creştere de jumătate de punct procentual a dobânzilor "va fi pe masă" la următoarea întâlnire de politică a Fed din luna mai, declaraţie care împins dolarul la un maxim al ultimilor peste doi ani. Un dolar mai puternic face petrolul şi alte mărfuri mai scumpe pentru cei care deţin alte valute.
""În această etapă, temerile legate de creşterea economică a Chinei şi de înăsprirea excesivă a politicii monetare a Fed, care limitează creşterea în SUA, par să echilibreze îngrijorările că Europa va extinde în curând sancţiunile asupra importurilor de energie din Rusia", a declarat Jeffrey Halley, analist la casa de brokeraj OANDA.
Cotaţia petrolului Brent a atins 139 de dolari pe baril luna trecută, cel mai ridicate nivel din 2008, dar ambele valori de referinţă ale petrolului au consemnat pe ansamblul acestei săptămâni scăderi de aproape 5%.