Previziunea iBanFirst este că economia globală va evita recesiunea în acest an

G.D.
Macroeconomie / 1 martie 2023

Previziunea iBanFirst este că economia globală va evita recesiunea în acest an

La sfârşitul anului 2022, consensul pieţei se aştepta la o recesiune în zona euro şi în Statele Unite în 2023, conform unui comunicat remis redacţiei. În prezent, acest lucru este departe de a se materializa. Cu toate acestea, spaima de recesiune nu a dispărut peste noapte. Pe baza indicatorilor de probabilitate implicită ai pieţei (cum ar fi curba inversată a randamentului) şi a cererii mai slabe care începe să se manifeste privind companiile americane cotate la bursă, o minoritate de analişti consideră că Statele Unite vor intra în recesiune în următoarele douăsprezece luni. Însă majoritatea analiştilor sunt complet pierduţi în ceea ce priveşte traiectoria creşterii economice. Într-un sondaj efectuat între 20-24 februarie de Bloomberg şi MLIV, participanţii la piaţă au fost întrebaţi despre perspectivele economiei americane. Cu toate acestea, niciuna dintre opţiunile propuse, inclusiv "o revenire uşoară" sau "o revenire puternică", nu a reuşit să obţină acordul a 50% dintre respondenţi. În concluzie, este incert ce se va întâmpla cu economia americană.

Potrivit sursei citate, previziunea analiştilor de la iBanFirst este că economia globală va evita recesiunea în acest an. Consumatorul american dă dovadă de rezilienţă, în ciuda inflaţiei generalizate. În China, ultimii indicatori arată că măsurile de stimulare încep să dea roade. De exemplu, numărul vânzărilor de proprietăţi imobiliare din China s-a mărit în februarie - aceasta este prima creştere lunară din 2021. iBanFirst preconizează că noi măsuri de stimulare care vizează piaţa imobiliară vor fi anunţate pe 5 martie, când va fi publicat Raportul privind activitatea guvernului. Vor exista probabil două puncte principale de interes: accesibilitatea locuinţelor (măsuri pentru a creşte accesibilitatea la creditele ipotecare) şi construcţiile rurale (accent pe transferurile de terenuri rurale şi reducerea complexităţii reglementărilor).

Având în vedere că se întrevăd noi măsuri de stimulare, analiştii sunt încrezători că, în cadrul următorului Congres Naţional al Poporului, China va anunţa un obiectiv de creştere a PIB-ului mai ridicat - adică 5,5 %. China reprezintă probabil acum mai puţin de 20 % din impulsul de creştere globală (faţă de aproximativ 30 % înainte de Covid). Dar ceea ce se întâmplă în această ţară este în continuare foarte important pentru economia globală. Experţii iBanFirst cred că amploarea stimulentelor fiscale şi monetare din China va ajunge la cea observată după devalorizarea yuanului în 2015 (peste 5 % din PIB-ul Chinei). Acesta este un alt factor care poate reduce probabilitatea unei recesiuni în acest an.

Chiar şi Europa se află într-o poziţie mai bună decât se anticipa iniţial. Un exemplu este economia britanică. Nu existau prea multe îndoieli că recesiunea va fi una profundă şi prelungită. Însă, în cele din urmă, aceasta s-ar putea să fie mai puţin dureroasă decât se aştepta. În prezent, consensul pieţei prevede o scădere a PIB-ului de numai 0,6% în 2023. Iar dacă preţurile la energie vor continua să scadă, este chiar posibil să nu existe deloc recesiune (totuşi, aceasta nu este estimarea de bază a iBanFirst pentru economia britanică). Ceea ce este sigur este că nivelul de incertitudine economică este neobişnuit de ridicat. Previzioniştii sunt sceptici în privinţa evoluţiei economiei mondiale În plus, nu există prea multă vizibilitate asupra traiectoriei inflaţiei dincolo de următoarele trei luni. Estimările recente ale IPC pentru mai multe ţări din zona euro arată că inflaţia poate reveni cu uşurinţă - a se vedea IPC-ul din februarie al Franţei, de 6,2 % pe an, faţă de 6,0 % anterior.

Acesta este un ciclu economic înşelător. Pandemia Covid a distorsionat complet economia, iar acest lucru va avea un impact asupra inflaţiei şi creşterii economice pe termen lung. O redresare de scurtă durată în formă de "K" a urmat pantei descendente rezultate în urma blocajelor globale. Dar toate măsurile de stimulare pentru a proteja economia şi perturbările cauzate de Covid au provocat o perioadă de inflaţie "permanentă". Aceasta nu este cu siguranţă o revenire a anilor 1970 (în special în zona euro, unde nu există o spirală salariu-preţ), subliniază sursa citată.

Nici o recesiune sau o revenire uşoară nu sunt sigure. Lucrurile încep să revină la normal, cum ar fi lanţurile de aprovizionare şi preţurile mărfurilor. Dar există o mulţime de dezechilibre în economie - şi anume lipsa forţei de muncă în ţările anglofone şi în regiunea ECE, deglobalizarea (relocarea în ţări prietene - friendshoring, de exemplu) şi incertitudinea legată de războiul din Ucraina (deşi se estimează că riscul geopolitic va juca un rol minor în acest an). Unele dintre aceste dezechilibre sunt structurale. Analizând situaţia, experţii de la iBanFirst se arată îngrijoraţi nu de o posibilă recesiune, ci de perioadele de expansiune şi contracţie care oscilează rapid şi de o creştere a şomajului, care este încă relativ mică.

Pieţele, băncile centrale şi companiile se vor confrunta cu dificultăţi, mai ales în cazul în care costul capitalului continuă să crească drastic. În acest context, analizarea istoriei (în special a anilor 1970) nu va fi utilă, deoarece ne confruntăm cu un mediu de afaceri complet nou, caracterizat de o mare incertitudine. În prezent, majoritatea companiilor nu sunt pregătite pentru această situaţie, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb