PREVIZIUNI "CAPITAL ECONOMICS" PENTRU 2009:  Economia noastră ar putea scădea cu 7,5%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2009

Economia României ar putea să scadă cu 7,5% anul acesta, potrivit unui raport întocmit de grupul britanic "Capital Economics" Ltd., citat de agenţia Bloomberg.

Aceasta este cea mai pesimistă estimare lansată până în prezent pentru ţara noastră, iar "Capital Economics" aduce ca argument presiunile imense care vor fi făcute asupra sis­temului bancar, din cauza deprecierii leului. Amintim că Fondul Monetar Internaţional estimează un declin de 4% pentru economia României, în 2009.

Raportul mai notează că economia Ungariei, care a beneficiat, anul trecut, de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), va scădea tot cu 7,5% în 2009, din cauza cheltuielilor mari realizate în anii anteriori. În opinia autorilor analizei, guvernele din România şi Ungaria vor trebui să facă noi reduceri de cheltuieli, potrivit condiţiilor de acordare a unui împrumut extern.

În ce priveşte Bulgaria, prognoza arată o scădere de 5% în 2009 şi este posibil ca această ţară să apeleze la un împrumut extern.

"Capital Economics" estimează că economia Europei de Est va înregistra, în medie, un declin de 6% în acest an, toate ţările regiunii urmând să aibă o evoluţie negativă în 2009. Cel mai semnificativ declin, de 15%, îl vor consemna Lituania şi Letonia, iar economia Poloniei, al cărei guvern prevede, încă, o creştere pozitivă în 2009, va scădea cu 3%, susţine "Capital Economics".

Raportul subliniază că economiile din estul Europei se confruntă cu cea mai adâncă recesiune de după căderea regimului comunist, în urmă cu două decenii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe ansamblul tarilor foste comuniste declinul va fi mai mare de 6%, iar in Romania mai mare de 7,5%. Deprecierea monedelor acestor tari este un factor al dezastrului, dar nu este cel determinant. Cauza fundamentala a acestui dezastru il reprezinta imabatranirea capitalului (real - masini, utilaje, constructii etc ) utilizat in aceste tari. Acest capital a fost acumulat pana in 1989, a fost "privatizat", adica vandut pe nimic, a fost "stors" de noii lui proprietari, fara a se face investitii pentru reinoirea lui. Acum, vine nota de plata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb