Cotaţia argintului ar putea să scadă cu până la 20% în 2011, în condiţiile în care cererea fizică mare pentru acest metal semnalează o aglomerare a tranzacţiilor din domeniu, sunt de părere specialiştii companiei de consultanţă "James Investment Research" Inc.
Potrivit U.S. Mint, societatea care produce monedele aflate în circulaţie în SUA, numărul vânzărilor de monede de argint americane (American Eagle, de o uncie) a atins 4.588.000 în ianuarie, îndreptându-se către un nivel record.
Barry James, directorul executiv al "James Investment Research", declară citat de agenţia Bloomberg: "Vânzările de monede sunt un indiciu al interesului pentru argint. Este prea popular. Atunci când publicul descoperă o afacere bună, ea va fi de durată. Dar este probabil ca preţul argintului să sufere mai degrabă o corecţie decât o creştere".
Anul trecut, preţul argintului a urcat cu 84%, acesta fiind cel mai important câştig de după 1979. La data de 3 ianuarie 2011, cotaţia metalului preţios a atins 31,275 dolari uncia, cel mai ridicat nivel al ultimilor 30 de ani, investitorii căutând un plasament refugiu în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare. În ultimii doi ani, preţul argintului a cres-cut de mai bine de două ori, după ce, în 2008, a pierdut 24%.
Dată fiind creşterea din 2010, unii analişti au anticipat, recent, că preţul metalului va ajunge la 40 de dolari uncia în 2011.
Ieri, la ora 10:07, preţul argintului a scăzut cu 4,3% pe piaţa din New York, ajungând la 27,565 dolari uncia.
1. Ce sa inteleg din articol??
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2011, 09:17)
Pai daca cererea de Ag creste, ce sa inteleg ca previziunile privind pretul metalului va scadea cu 20%?!! Articolul e confuz, de genul explicatiilor unui politician...Logic ar fi ca atunci cand creste cererea , creste si pretul...Sau tranzactiile de pe bursa nu au de a face cu logica?