PREVIZIUNILE DE TOAMNĂ ALE COMISIEI EUROPENE PENTRU ROMÂNIA "Revenirea completă la nivelul pre-pandemie se va încheia undeva în 2022"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2020

"Revenirea completă la nivelul pre-pandemie se va încheia undeva în 2022"

PIB-ul va scădea cu 5,2% în 2020 şi va creşte cu 3,3% în 2021, prognozează Comisia

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza pentru contracţia economică estimată a României din acest an, se arată în prognoza de toamnă a executivului european, la un minus de 5,2% a PIB de la minus 6% anterior, în prognoza de primăvară. Totodată, având în vedere contracţia mai mică a economiei, Comisia estimează o revenire mai lentă a PIB, de doar 3,3% în 2021 faţă de 4,2% în prognoza de primăvară şi de +3,8% pentru 2020. Astfel, recuperarea completă a pierderilor economice cauzate de criza sanitară şi economică Covid-19 ar urma să fie încheiată abia la finele lui 2022.

Comisia estimează, de asemenea, un deficit bugetar mai mare pentru 2020 decât estima în primăvară, când era prognozată o lipsă de fonduri la buget de 9,2% din PIB. Acum, în prognoza de toamnă, Comisia estimează că diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului vor fi în 2020 de 10,3%, cu un deficit de asemenea mai mare în 2021 şi 2022, 11,3% din PIB, respectiv 12,5% din PIB. Evoluţia estimărilor executivului european pentru următorii doi ani este este îngrijorătoare având în vedere estimarea privind revenirea economică.

"Revenirea completă la nivelul pre-pandemie se va încheia undeva în 2022"

Guvernul şi-a asumat prin rectificarea bugetară din august un deficit bugetar de 8,9% din PIB, adică 91 de miliarde de lei, iar ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat în această săptămână că unul dintre obiective este consolidarea acestui deficit, nu majorarea lui. Potrivit Comisiei, majorarea deficitului vine din creşterea pensiilor şi a altor alocări sociale. Comisia are în calcul la estimările sale de deficit o majorare a pensiilor de 40% - majorare asupra căreia nu s-a luat încă o decizie finală - şi o recalculare în sus progromată pentru septembrie 2021. Amintim că, pentru primele 9 luni din an - şi în contextul crizei Covid-19 - cheltuielile cu pensiile şi salariile din sectorul public înseamnă 97,2% din toate veniturile fiscale şi contribuţiile de asigurări sociale.

Comisia prognozează că datoria publică va creşte de la 35,3% din PIB-ul lui 2019 la 46,7% din PIB în 2020 şi până la 54,6% în 2021 şi 63,6% în 2022, peste nivelurile din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Estimarea pentru deficitul de cont curent a fost de asemenea înrăutăţită de Comisie, de la -3,3% în acest an în prognoza de primăvară la -4,6% în prognoza de toamnă. Exporturile României nu vor fi recuperat prăbuşirea din trimestrul al doilea până la finalul anului. Importurile vor fi scăzut şi ele în 2020, potrivit Comisiei, însă într-un ritm mai lent decât cel al declinului exporturilor. Exporturile sunt aşteptate să adâncească contracţia PIB, spre deosebire de construcţii, sector unde activitatea a continuat în ciuda restricţiilor. Contribuţia negativă la PIB a exporturilor este menţinută ca scenariu de bază pentru orizontul prognozei, adică până în 2022. Contribuţiile la PIB au aceeaşi structură orientată spre consum, mai arată raportul Comisiei Europene.

Şi estimarea privind şomajul în 2020 a fost redusă în prognoza de toamnă până la 5,9% (de la 6,5% în primăvară), dar a fost majorată pentru 2021 până la 6,2% (faţă de 5,4% în primăvară). Pentru 2022 este iar estimată o scădere a şomajului la 5,1%. Creşterea prognozei şomajului pe anul viitor exprimă, de asemeni, temerile privind efectele valului al doilea al pandemiei. Creşterile salariale vor fi "moderate" după creşteri de câte două cifre în anii anteriori, anticipează Comisia.

Totodată, inflaţia în România va fi stabilă în acest an şi în 2021 la 2,5%. În prognoza de primăvară estimarea era de 3,9%. Pentru 2022 este estimată o inflaţie de 3,1%.

În raport se mai evidenţiază că estimările au fost făcute presupunând că restricţiile impuse de pandemie vor rămâne într-o oarecare măsură în vigoare pe toată durata orizontului prognozat, adică până în 2022. "După înăsprirea semnificativă din trimestrul patru al anului 2020, stricteţea măsurilor se va diminua treptat în 2021 şi 2022", precizează raportul Comisiei, unde se adaugă că banii europeni din Fondul de recuperare şi rezilienţă va ajuta economia prin investiţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Analiza este gresita!

    Fiecare recisiune grava tine intre 4Q si 6Q!!! 

    Caderea de acum nu are in termeni real sa mai fie revenire reala prea curand! 

    Trendul ratelor de dobanda demonstreaza ca se intra intr-o depresie inflationista urmata in viitor 8-11 ani de un alt soc de depresie deflationista ca mai apoi peste alti inca 10 ani sa iesim la imas cu un alt soc inflationist! 

    Media ratelor de dobanda pe glob, cat si trendul lor demonstreaza cla ce natii iau socul din plin si care au intarzieri sau iesiri mai accelerate! 

    Romania va mai avea o rata de dobanda principala de 1.5 peste ha haaaa cel putin 15 ani in colo ca trend ascendent. 

    Pana atunci ratele tind spre minus, cele bancare locale comerciale vor conora si el mai jos de cotatia de acum; unde oricum fac profituri exagerate din diferenta ratei principale bnr la care se imprumuta. 

    Real Gdp a facut un mare cucui! 

    Graficul de mai sus nu are expresie reala in productivitate ci doar in expresie de invortire nominale in piata -> ce inseamna crestere sau descrestere velocitate -> ce inseamna expresie ascendenta gdp (dar nu real). 

    Atat tim cat aurul demonstreaza ca in 5 ani inplatia nominalelor in piata este mai mare ca inputil real de productivitate. 

    Deci expresia din graficul de mai sus este falsa in raport real al productivitatii; se reala in rapord de dat drumul in piata la invartiri de nominale in crestere; nominale ce alearga aceleasi bunuri sau chiar mai putine bunuri in piata. 

    Din aceasta cauza si saltul inflationist in afisari de preturi, din aceasta cauza si saltul inflationist in toate activele financiare! 

    Gdpul real se va duce in cal pe trend! 

    va rog sa afisati expresia reala pe Italia, Grecia, Cipru -> ce cad in cap de peste 12 ani;  

    Spania, Portugalia si Franta ce au stagnare reala economica de peate 8 ani! 

    Nu confundati cresterea gdpiulii cu cresterea reala de productivitate; acest indicator isi pierde valoarea atunci cand in piata sunt varsate mai multe nominale ce alearga mai butine bunuri. 

    Raportul trebuie facut si intre M0,M2 money suply si gdp; intre inflatie reala compusa nu inflatia exprimata liniar gen vedeti inflatia a fost 2 pe 8 ani! 

    E fals! Inflatia pe 8 ani la 2 inseamna inflatie de 2+2=4+8=12+24=36.... 

    Asta inseamna inflatia reala a nominalelor in piata; nominale care de multe ori stau tot in sistemul financiar sau in activele financiare; din acest motiv este si lag la preturi consum. 

    Dar cand activele financiare ating cotatii exagerate, populatia incepe sa directioneze o parte din nominale in alte canale economice ce vor genera inflatie in preturi (pe moment). 

    Atunci panicata populatia incepe sa depoziteze resurse de frica altor scumpiri, incep sa nu mai dea drumul la bani; si bineinteles anticipabil la acest fenomen apate deflatia pe termen scurt ce da soc celor ce a generat in trecut suprastocuri fortand-ui sa vanda stocurile in pierdere doar pentru a debloca impulsul de cerere ce se lasa asteptat. 

    Deci urmeaza in piata sa se livreze suprastocuri active (etc forme) in timp ce cererea o sa se lase asteptata! 

    1. Wow, realist in aprecierea situației. Multumesc

    cam au dreptate - eu anticipez ce zic ei pentru perioada martie-iunie (aprox trim 2) / 2022.

    1. In perioada aia va fi deflatie la activele financiare.

      Niciodata in termeni reali economia revine atat de accelerat! 

      Nu mai credeti ce zboara! 

      Atat timp ct in piete sunt maxime de stocuri si vanzari = saturatia pietei pe moment. 

      Toate bunurile financiare si nefinanciare au o rata de degradare. 

      Pana nu se consuma rata de degradare la bunurile acumulate pe varf economic, nu are cum sa se deblocheze prea repede cererea solvabila. 

      Cerere poate sa existe si cand nu exista cerere solvabila (adica sa numpere real nu doar sa isi doreasca). 

      Cand o sa cititi si o sa analizati peste 1000 de carti despre istoria trecuta economica (pana la 5000 mii de ani in urma) atunci o sa intelegeti mecanismele perpetuate. 

      Economistii prezenti sustin ideologi economice, monetare prezente politici ideologice, economice, monetare, culturale; ce fac doar sa se repete acelasi vechi de cand lumea. 

      Devalorizarea monedei, valorii de tranzactionare pana la uzura finala. 

      Nu conteaza ce forme de fond exista; din acest joc castiga mereu: statul, banca si investitorul. 

      Fondul Proprietatea nu a vandut de prost o cota din actiuni ca sa adene lichiditati! 

      Anticipeaza o deflatie la activele financiare (imobiliare) ca sa isi mareasca stocurile pentru yelduri viitoare mai bune aduse investitorilor. 

      Toate astea in timp ce plafonul de creditare este ridicat, creditarea se inaspreste, iar cei care au loc reusesc sa cumpere derivatele si colateralele toxice de pe balantele gancare cu 10-30 centi la dollar! 

      Ca mai apoi dupa ca isi revine piata si au recuperat profiturile sa arunce in piats pe un alt maxim activele pentru noii intrati in piata ce vor cumpara iar pe varf. 

      Asta inseamna multiplicare de capital, de numerar in piata; in timp ce saracilor li se inchide usa in nas la acces active stresate cumparate pe credite ieftine dar cu inasprire acces. 

      Nu ai puneti botul la toate! 

      Mana pe carti vechi economice din 1600-1700-1800 ce vorbesc despre repetarea acestor cicluri, vechi de cand lunea.

      Nimic nu creste liniar! 

    Economia este ca un vapor nu ca o salupa! Are diferenta de timp in propagare comenzi!

    Economia este ca un tren marfar, daca tragi frana de mana este posibil ca in spate sa deraieze vagoane! 

    Un tren marfar de 3km daca feaneaza brusc fie: Sar vagoane din spate de pe sina; fie se vor gripa sabotii de franare; fie pornirea va fi mai lenta pana se va ajunge iar la viteza initiala. 

    Desenati pe foaie un ax de timp cu lungime, accelerarie, deceleratie si iar acceleratie; impartiti axul timpului in trimestre si o sa vedeti real cate trimestre sunt necesare de accelerare la fiecare trimestru pranat. 

    In medie de de 1 x2,5; 1x3. 

    Nu mai credeti ce zboara! 

    In doar 2Q economia e in capt; sa vedem si Q3 si Q4... cu cat mai multe Quri in cap cu atat se inmultesc cu un indice de 2,5 sau 3 asta in cazuri optimiste in care mai exista in piata inputiri viitoare de etc forme de productivitate; Caci daca trendul se schimba in consum mai mare ca productivitate ne luam de mana cu Italia, Grecia si Cipru. 

    Si nu am adus in discutie si piramida populatiei a romaniei!! 

    Care are trend descendent accelerat pe urmatorii 20 de ani!

    Sun curios cum reglam defazarea in input real productivitate? Prin migrant, robotizare, automatizare etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031