Prima noastră de risc creşte

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 octombrie 2010

Percepţia de risc asupra ţării noastre reflectată în cotaţiile CDS-urilor (Credit Swap defaults) a început să crească, depinzând într-o mare măsură de vizita Fondului Monetar Internaţional (FMI), în timp ce la ţările din regiune aceasta scade.

Prima de risc pentru o maturitate de cinci ani percepută de pieţele străine pentru creditele din ţara noastră a ajuns la 306,35 puncte de bază, potrivit platformei CMS Data Vision şi ar putea creşte în continuare pe fondul incertitudinilor din sfera politică.

CDS este un instrument financiar prin care se transferă riscul de credit asociat unui debitor. Cu cât CDS-urile sunt mai scumpe, cu atât riscul este mai mare, atât în cazul firmelor, cât şi al ţării.

Acest nivel ne menţine în clasamentul celor mai riscante zece ţări din lume. Pe fondul creşterii riscului politic, cotaţiile CDS în cazul ţării noastre au intrat pe un trend ascendent în ultima săptămână, leul pierzând teren în raport cu euro. "Este o reacţie la instabilitatea politică, care se reflectă şi în cursul de schimb.

Acest lucru înseamnă mai puţine investiţii pentru România şi finanţări mai scumpe", ne-a spus un analist.

Într-un clasament al ţărilor cu cele mai mari riscuri de default pentru o maturitate de cinci ani, pe primele locuri se plasează Venezuela (1092), Argentina (745) şi Grecia (663), conform Bloomberg. De asemenea, printre statele pentru care percepţia de risc s-a înrăutăţit în ultima vreme, se numără Dubai (414,65) şi Ucraina (508,98), care au niveluri foarte ridicate ale datoriei publice.

Cotaţii mai scăzute sunt înregistrate de Bulgaria (223), Ungaria (275) Rusia (143), în timp ce Norvegia este percepută într-o lumină mai bună, având cotaţiile CDS de 22 puncte de bază, urmată de Suedia cu 29 puncte.

La începutul anului trecut, percepţia asupra României s-a înrăutăţit, iar CDS-urile au urcat la 600-700 de puncte, de 2-3 ori peste nivelul la care s-au stabilizat ulterior încheierii de către ţara noastră a acordului cu FMI şi Comisia Europeană. Astfel, în luna martie a anului trecut, cotaţiile CDS pentru România au atins un vârf de 760 de puncte de bază, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor străini faţă de ţara noastră, care considerau că multe state europene vor avea probleme economice majore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb