Prima tranşă din împrumutul acordat de CE, în conturile Trezoreriei

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2009

Prima tranşă de 1,5 miliarde de euro din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană României a fost virată deja în conturile Trezoreriei, potrivit secretarului de stat în Minis­terul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina. "Am înţeles de la Trezorerie că au intrat deja banii, întrucât Uniunea Europeană a urgentat lansarea emisiunii de obligaţiuni", a precizat Gherghina.

Următoarea tranşă din împrumut ar putea fi primită la sfârşitul anului, după o analiză efectuată în luna octombrie. România şi Comisia Europeană au semnat, în urmă cu o lună, memorandumul de înţelegere privind acordarea de către CE a unui împrumut pentru balanţa de plăţi a României, de cinci miliarde de euro. Documentul stabileşte condiţiile acordării sprijinului financiar european către România, prima tranşă fiind cea de 1,5 miliarde de euro.

A doua tranşă din împrumut este în valoare de un miliard de euro şi urmează să fie acordată spre sfârşitul lui 2009, cea de-a treia tranşă - de până la 1,15 miliarde de euro - va fi acordată până în al doi­lea trimestru al anului 2010, a patra tranşă - de până la 1,2 miliarde de euro - va fi acordată până în trimestrul patru al anului 2010, iar ultima tranşă - de 0,15 miliarde de euro - este prevăzută pentru trimestrul doi al anului 2011.

Condiţiile acordării ajutorului includ luarea unor măsuri în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, administrarea fiscală, adoptarea unor reforme structurale, precum şi reglementarea şi supravegherea sectorului financiar.

Ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană, ca urmare a deciziei luate de miniştrii de finanţe europeni la începutul lunii mai, are rolul de a răs­punde presiunii de lichidităţi pe termen scurt şi de a restabili încrederea investitorilor, prin facilitarea implementării unui pachet de reforme care are ca scop o ajustare a dezechilibrelor interne şi externe. Împrumutul de la CE, validat pe 6 mai, la două zile după aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, face parte din pachetul de sprijin financiar multilateral de 20 de miliarde de euro pentru România. Banii pentru împrumutul pe şapte ani acordat României vor fi obţinuţi de UE prin vânzarea de obligaţiuni. UE a mai acordat pachete similare de asistenţă financiară Ungariei şi Letoniei, în valoare de 9,6 miliarde de euro

Citiţi "PSD: Pogea vrea să prezinte cum a utilizat prima tranşă din îmrumutul FMI"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb