PRIMĂRIA CAPITALEI ÎI LINIŞTEŞTE PE CETĂŢENI RADET nu îşi va întrerupe activitatea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 septembrie 2018

RADET nu îşi va întrerupe activitatea

Primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a menţionat, ieri, într-o conferinţă de presă, că administraţia publică locală depune toate eforturile pentru ca locuitorii Capitalei să beneficieze de căldură şi în această iarnă, în ciuda piedicilor pe care i-au fost puse de către Guvern. Din punctul de vedere al edilului, RADET şi Compania Municipalităţii Energetica SA au făcut tot ce ţine de ele pentru continuarea activităţii, dar totul este în stand-by până când instanţa va aproba planul de reorganizare a ELCEN, pentru că, altfel, ultima societate riscă intrarea în faliment.

Primarul Capitalei a spus că solicită Guvernului să aprobe cesionarea Municipalităţii de către ANAF sau să intervină subrogaţia pentru datoriile ELCEN, să fie plafonat preţul la gazele naturale, să fie ajustat pentru toţi consumatorii şi să fie modificat tariful privind agentul termic.

Gabriela Firea a spus: "Cel care conduce ANRE trebuie să se trezeas-că şi să nu pună în pericol bucureştenii, iar epopeea privind fuziunea ELCEN-RADET trebuie să ajungă la final. În toată ţara, CET-urile au fost date gratuit, prin hotărâre de guvern, primăriilor. La Bucureşti ni s-a solicitat să plătim 300 de milioane de euro şi nici aşa nu ne este predată societatea ELCEN, în condiţiile în care avem 1,3 milioane de clienţi la RADET".

Referitor la preţul gazelor naturale, Sorin Chiriţă - administratorul public-a spus că acesta a crescut mult în ultimii trei ani. Dacă în 2016 preţul era de 60 lei MW/h, în 2017 el a crescut la 71 lei, iar în 2018 a ajuns la 90 lei.

Sorin Chiriţă a menţionat: "Preţul gazelor a explodat. Avem informaţii că în iarnă, din cauza importului de gaze, preţul ar putea depăşi 100 lei MW/h. La acest preţ se vor adăuga tariful de înmagazinare - care este de 30% din preţul gazului, tariful de transport şi tariful de distribuţie. Am insistat pe plafonarea preţului la gazele naturale, inclusiv prin adrese către Guvern. Am atras atenţia atât cu privire la structura tarifului, la modul în care este conceput, atât la preţul la gazele naturale, cât şi la tariful de dis-tribuţie, dar am avut rezultate mici în urma demersurilor noastre".

Fuziune şi transfer de business

Conform administratorului judiciar al RADET, avocatul Gheorghe Piperea, fuziunea dintre ELCEN şi RADET reprezintă singura soluţie viabilă pentru păstrarea intactă a sis-temului centralizat de producere şi furnizare a energiei termice în Bucureşti. Piperea afirmă că această fuziune se va finaliza prin transfer de business şi că tot ce se va stabili în planul de reorganizare va fi valabil pentru următorii 20 de ani. Finanţarea a fost aprobată în şedinţa din 23 august a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Gheorghe Piperea a spus: "În acest moment suntem concentraţi pe transferul de business. ELCEN şi RADET au active în stare avansată de degradare, ce ar trebui înlocuite începând din anul 2020. Decizia CGMB de a asigura finanţarea prin majorarea capitalului necesar era necesară, iar în urma investiţiilor costul agentului termic în Bucureşti va ajunge la un preţ în care nu va mai fi necesară subvenţia acordată pentru energia termică".

El a menţionat că municipiul Bucureşti are al doilea sistem centralizat din lume, după cel din Moscova.

Conducte vechi, care trebuie schimbate

Conform datelor furnizate, în Capitală sunt 4000 km de conducte, dintre care 1000 km sunt în reţeaua primară, iar restul în reţeua secundară. 80% dintre cei 4000 km de conductă şi-au redus durata de viaţă din cauza lipsei investiţiilor în ultimii 27 de ani.

Pierderea RADET a scăzut considerabil faţă de anul trecut, de la 107 milioane de lei în 2017, la 310.000 lei în 2018. În privinţa datoriilor, acestea au scăzut de la 50 milioane lei în 2017, la 13,9 milioane lei în 2018.

O problemă scoasă în evidenţă de avocatul Gheorghe Piperea este aceea privind modul de încasare a facturilor. Conform acestuia, RADET încasează 15% din producţia anuală pe timp de vară, iar restul de 85% în sezonul rece.

El susţine: "Ar trebui ca toate contractele să fie adaptate acestei realităţi. Acum facturile se plătesc la aceeaşi scadenţă, indiferent de anotimp, iar creanţele din vară sunt achitate până la jumătatea sezonului rece. Nu am reuşit să ajustăm modalitatea de efectuare a plăţilor, deoarece există un model de contract impus de ANRE, dar dorim să modificăm termenul de plată".

El consideră că, dacă planurile de reorganizare şi cele de fuziune şi transfer de business vor fi acceptate, în urma investiţiilor "societatea se poate transforma într-un campion energetic pentru toată ţara, nu doar pentru Bucureşti, unde sunt 1,3 milioane de clienţi".

Referitor la investiţiile actuale, RADET a schimbat 13,5 km de conducte în zona Aviaţiei, va pune în funcţiune sistemul SCADA privind automatizarea punctelor termice, proiect demarat în 2009, a introdus un program pilot menit să anuleze schimbarea conductelor prin săpare, ci prin introducerea în ţeavă, după curăţare, a unui alt tub dat cu ceară, care vor face corp comun cu vechea conductă ce ar fi trebuit înlocuită.

Totodată, Compania Municipală Energetica SA va schimba 39 km de reţea.

Reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai RADET au concluizionat susţinând că nu s-a pus şi nu se va pune problema sistării furnizării agentului termic către clienţi, indiferent că aceştia sunt persoane fizice sau persoane juridice.

Potrivit analiştilor de la compania de consultanţă Frames, declaraţiile primarului general referitoare la situaţia RADET sunt aproape imposibil de pus în practică.

Frames susţine într-un comunicat de presă: "În primul rând, situaţia din Capitală nu poate fi comparată cu cea din alte oraşe. În Bucureşti, producţia şi furnizarea de agent termic este gestionată de două societăţi distincte, ELCEN şi RADET, în timp ce în alte oraşe este una singură. Preluarea CET-urilor cu titlu gratuit este imposibilă în condiţiile în care există şi firme cu acţionari privaţi (ca de exemplu Romgaz, lis-tată la bursa din Londra) implicaţi în acest proces".

Analiştii de la Frames susţin că infuzia de capital de 1,56 miliarde lei dată prin Compania Municipală Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producătorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apă caldă şi căldură) va acoperi doar o parte dintre creanţele creditorilor ELCEN, dintre care cei mai mari sunt ANAF, băncile şi salariaţii.

Ei spun: "Municipalitatea ar vrea să plătească doar datoriile către ANAF ş bănci, uitând de creanţele către ceilalţi creditori ai ELCEN, precum Romgaz, Electrica şi Distrigaz. Oricare dintre aceşti creditori poate respinge soluţia şi astfel varianta Municipalităţii devine inutilă. În plus, dincolo de faptul că iniţiativa poate fi percepută ca un ajutor de stat, ANAF nu are, în acest moment, o procedură legală de cesiune a creanţei, astfel că propunerea este blocată din start".

Analiştii de la Frames mai afirmă că, dacă ar accepta să plătească cele 2 miliarde de lei, aşa cum prevede planul de reorganizare al ELCEN, Primăria Capitalei s-ar vedea cu bugetul dat peste cap. Potrivit specialiştilor, ar exista soluţia lansării unor obligaţiuni, însă acestea ar presupune un audit la nivelul activităţii Municipalităţii.

"Credit sau obligaţiuni, indiferent ce soluţie s-ar găsi pentru obţinerea banilor, ar fi nevoie de un audit al modului în care Primăria Capitalei îşi desfăşoară activitatea. Este pregătit primarul general pentru un asemenea demers? O întrebare care îşi aşteaptă un răspuns. Edilul are alternativa de a presa Guvernul pentru a găsi o soluţie, iar ultimele declaraţii tind spre această variantă", spun analiştii.

Pe 24 septembrie, creditorii Electrocentrale Bucureşti sunt chemaţi să decidă în privinţa aprobării planului de reorganizare a producătorului de energie electrică şi termică.

Potrivit specialiştilor companiei Frames, dacă planul de reorganizare al ELCEN nu va fi aprobat pe 24 septembrie,atunci creditorii e posibil să oprească furnizarea de gaze sau curent electric, ceea ce echivalează cu sistarea furnizării de energie termică în Bucureşti.

"Pentru ELCEN şi RADET ar însemna falimentul, fapt pe care inclusiv Gabriela Firea l-a vehiculat, afirmând că situaţia este precum o bombă cu ceas. Cert este că timpul trece şi ne apropiem de sezonul rece. O soluţie trebuie găsită urgent", au mai spus analiştii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "va pune în funcţiune sistemul SCADA privind automatizarea punctelor termice, proiect demarat în 2009"

    Daca nu ma insel, sistemul SCADA este pus in functiune de ceva timp. Sau la ce anume se refera domnul Burghiu? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb