Primăria Capitalei renunţă la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei

ANDREI STAN
Politică / 3 decembrie 2017

Protestatarii au demontat schelele instalate în Piaţa Victoriei de angajaţii Primăriei Capitalei pentru târgul de sărbători (Sursa foto: "Corupţia Ucide"/ Facebook)

Protestatarii au demontat schelele instalate în Piaţa Victoriei de angajaţii Primăriei Capitalei pentru târgul de sărbători (Sursa foto: "Corupţia Ucide"/ Facebook)

Actualizare 13:05 Plângere penală împotriva primarului Capitalei pentru organizarea târgului de Crăciun

Asociaţia "România fără ei" a depus o plângere penală împotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru organizarea ilegală a târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei.

Membrii asociaţiei o acuză pe Firea de abuz în serviciu, spunând că a luat decizia de a amenaja un târg în faţa Guvernului, deşi municipalitatea fusese înştiinţată în prealabil că în Piaţa Victoriei vor avea loc proteste, iar aceasta nu a comunicat nici în termen legal, nici ulterior interzicerea manifestaţiilor.

În plângerea penală se menţionează: "Întreaga desfăşurare de forţe este făcută în baza unui protocol încheiat cu încălcarea prevederilor legii 60/1991 cu scopul de a interzice proteste paşnice, desfăşurate conform prevederilor art. 39 din Constituţie, în acord cu legea şi jurisprudenţa CEDO în materie. Primarul general aparţinând Partidului Social Democrat a răspuns astfel ordinelor preşedintelui partidului pentru a reduce la tăcere cetăţenii revoltaţi de iminentă decizie a parlamentarilor PSD şi ALDE de a jubordona justiţia intereselor ilegitime de partid. În afară de primarul general au acţionat în complicitate membrii Comosiei de avizare a adunărilor publice din Primăria Capitalei, reprezentanţi ai Ministerului de Interne reprezentând Jandarmeria şi Poliţia Rutieră şi de ordine publică. Piaţa Victoriei (scuarul) este un loc fără acces pietonal spre zona aşa-zisului târg de Crăciun, totul fiind un mecanism special gândit care să ducă la restrângerea exercitării unor drepturi prin metode care eludează prevederile art. 53 din Constituţie. În fapt adunările publice din Piaţa Victoriei şi caracterul lor continuu reprezintă un fapt de notorietate publică, dispozitivele de jandarmi din fiecare seară începând cu luna ianuarie 2017 ştiind că protestele nu se vor opri până când atentatul asupra sistemului de justiţie nu va fi oprit. Niciodată în piaţa Victoriei nu a fost organizat un Târg de Crăciun, totul reprezintă un abuz al primarului general pentru a reduce la tăcere populaţia conştientă de pericolul pe care îl reprezintă actuală majoritate pentru democraţie prin promoivarea unor acţiuni ce nu au făcut obiectul campaniei electorale şi nu sunt cuprinse în programul de guvernare. Solicităm anchetarea cu maximă celeritate a acestor fapte de natură a suprimă drepturi fundamentale: liberă întrunire şi libertatea de exprimare a opiniilor".

(G.F.)

---------

Actualizare 11:30 MAI va verifica modul în care jandarmii şi-au îndeplinit atribuţiile în timpul incidentului din Piaţa Victoriei

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus verificări cu privire la modul în care structurile subordonate MAI şi-au îndeplinit atribuţiile ce le revin, conform legii, în timpul incidentului din Piaţa Victoriei, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii conducerii MAI au avut o întâlnire de lucru cu cei ai Primăriei Capitalei cu privire la imposibilitatea desfăşurării activităţilor de organizare a unui eveniment public autorizat, în Piaţa Victoriei.

MAI precizează că în urma analizării incidentelor care au avut loc în Piaţa Victoriei a rezultat că Primăria Capitalei a fost împiedicată să desfăşoare o activitate autorizată, că mai multe persoane au intervenit asupra unor bunuri care nu le aparţineau riscând deteriorarea acestora, iar o persoană a suferit vătămări corporale.

"Ministrul afacerilor interne o asigură pe doamna Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Interne şi de întreaga sa disponibilitate în colaborarea instituţională în scopul continuării activităţilor în interesul public şi în menţinerea siguranţei cetăţeanului", se mai menţionează în comunicat.

(G.F.)

----------

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi Târgul de Crăciun într-o altă locaţie, arătând că spaţiul public este al tuturor şi nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat.

Gabriela Firea nu a precizat unde va fi mutat târgul.

Primarul general al Capitalei a transmis, potrivit comunicatului: "Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi (ieri, n.r.), putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa. Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi (ieri, n.r.) şi, ca atare, trag un semnal public de alarmă. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul de Crăciun într-o altă locaţie, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil cât şi penal".

Gabriela Firea a precizat că există o legislaţie clară cu privire la adunările publice, iar respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice.

Edilul a adăugat: "Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenţa unor astfel de violenţe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţara noastră. Îi asigur pe bucureşteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituţia şi legile ţării, le va apăra tuturor drepturile şi interesele legitime, şi va lupa pentru că Bucureştiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere. În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!".

Reacţia Gabrielei Firea a venit după ce, ieri, o parte dintre protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei au intrat în conflict cu angajaţii municipalităţii şi au demontat schelele, scena şi gardurile instalate de lucrătorii Primăriei Bucureşti pentru târgul de sărbători.

Gabriela Firea: "Vom face plângere penală pentru distrugerea bunurilor municipalităţii"

Primarul general al Capitalei a declarat, ieri, la Antena 3, că va fi făcută plângere penală împotriva celor care au distrus bunurile municipalităţii şi a celor care au perturbat buna desfăşurarea a unui eveniment public legal.

"Vom face plângere penală pentru distrugerea bunurilor municipalităţii şi de asemenea vom face plângere în legătură cu toţi cei care consideră că nu şi-au făcut datoria sau cei care au perturbat buna organizare a unui eveniment public legal organizat", a spus primarul, potrivit Agerpres.

Edilul a mai afirmat, referindu-se la incidentele din Piaţa Victoriei, că s-ar fi aşteptat ca toţi conducătorii de instituţii ale statului să facă declaraţii în sprijinul legalităţii "oricărei activităţi".

Gabriela Firea a precizat: "Instituţiile cred că trebuiau să aibă anumite precizări cât de lapidare prin purtători de cuvânt, prin Birou de presă, dacă nu neapărat prin conducătorul instituţiei - Preşedinţie, Parlament, Guvern, ministere - este normal dacă avem responsabilitatea, inclusiv partide politice. (...) Nu cred că este un moment de slăbiciune a mea sau a Primăriei, ci este un moment în care noi dorim să dovedim înţelepciune, responsabilitate, să tragem un semnal de alarmă că toate instituţiile statului şi cetăţenii trebuie să reacţioneze atunci când şi Constituţia şi legile ţării sunt încălcate şi nu să privim pasivi şi să ni se pară că este ceva ce nu ne priveşte. (...) M-aş fi aşteptat ca toţi conducătorii de instituţii ale statului, instituţii responsabile, să facă declaraţii în sprijinul legalităţii oricărei activităţi. Din nefericire, am constatat pasivitate, mai grav bucurie că i se întâmplă Primăriei aşa ceva, îndemnuri faţă de protestatari să fie şi mai violenţi verbal şi fizic, ceea ce nu este bine pentru democraţie".

Întrebată dacă manifestanţii au avut aprobare pentru proteste, Gabriela Firea a spus că "nu există nicio aprobare de la Primăria Capitalei".

"Nu există nicio autorizaţie, la fel nu a existat autorizaţie pentru manifestaţia de ieri (vineri, n.r.) de 1 decembrie", a declarat primarul general.

Edilul a mai susţinut: "Gardul de protecţie şi scena au fost vandalizate de către protestatari. Am organizat un comitet de urgenţă, un comandament, am analizat toate aceste fapte şi mai ales am cântărit foarte mult situaţia în care ne aflăm, şi anume că nicio instituţie a statului român nu a intervenit cu o poziţie oficială, având în vedere că legislaţia din România este călcată în picioare. (...) Noi am anunţat public organizarea acestui eveniment care are toate aprobările, potrivit legislaţiei în vigoare, iar noi nu am fost lăsaţi practic de către câteva zeci de persoane să desfăşurăm această activitate".

În urma incidentelor de ieri din Piaţa Victoriei, Jandarmeria a anunţat că trei persoane care au provocat tulburări ale ordinii publice şi au agresat un bărbat în vârstă de 71 de ani au fost amendate cu 7.000 de lei. De asemenea, Poliţia Capitalei a transmis că face verificări cu privire la legalitatea demontării de către protestatarii din Piaţa Victoriei a scenei pregătite pentru Târgul de Crăciun.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Am fost acolo si stiu ca am mancat bataie de la jandarm cand am incercat sa intru in piata. N-o sa mai postez o vreme ca ma refac.

    Madame Firea nu este in slujba cetateanului, a plictisit si dezamagit la P>M>B, DEMISIA si la cratita adunarea!!!

    1. misogin tefelist fara minte

    Daca e legal de ce l-ai anulat ca de relocat nu ai spus nimic.

    Jandarmi puteau sa ii bata, sa le dea tun de apa si era mos Craciun acolo. 

    Plangere penala, ce rapid se poate face rau la oameni. Sigur justitia trebuie sa ii condamne. Asa e in democratie, cine nu calca cum trebuie e pedepsit de organele statului. E o alt fel de dictatura? 

    Aceasta miscare face sa iti tremure scaunul de sub dos Firea?

    Te-ai inteles cu Dragnea ca Craciunul sa nu aveti proteste? 

    1. Jandarmeria nu acționează împotriva peluzărilor securiști. Doar dacă au ordin și protecție securistă se apucă de rupt picioare.

      Tefeleii pensionari sunt ai Securității, nu te poți lega de ei.

      Mi-e teamă pentru voi că Firea, spre deosebire de securiști, are oo. Cumva o veți încasa. 

    Era cazul sa se repete istoria. Ceausescu a facut un miting de sustinere si a murit. Firea face un tirg de Craciun pentru liniste si pace si va fi demisa. Acum sintem indemocratie si pedeapsa cu moartea pentru incalcarea drepturilor cetatenilor a fost eliminata.

    1. Cine o va demite? La un moment dat descreierații Securității ceaușiste strângeau semnături pentru demitere. Câte ați strâns? De ce ați îngropat subiectul? :)))))))))))

      Scrii ca o primata socialist multilateral dezvoltata...sper sa apuci si urmatorul cincinal....sau poate nu ai virsta ca sa stii cei ala....

    Tov Firea,te- a admonestat din cauza ca traiesti,inca,inainte de ' 89,ai mentalitate comunista,cu toate ca te imbraci si te coafezi dupa " regulile" democratiei....Romania e aici,la coada Europei,din cauza celor ca tine sau,mai bine zis,din cauza voastra,oameni mici,intr- o tara mare si frumoasa.Schimbati- va mentalitatile,altfel istoria va va consemna ca fiind niste " nimeni"",care ati trecut printr-o functie,atat!

    1. Iohannis a promulgat legile Big Brother pentru că are o mentalitate modernă. :)))))))))))))))))))

      Stii sa citesti? Am zis ceva eu de Johannis? Nici macar nu l am votat,nici pe tov Firea,nici pe tov Dracnea.Aducand vorba de altcineva,inseamna ca esti de acord cu apucaturile tov Firea.

      in fiecare locatie utilizata de manifestanti sa fie aprobata simultaneously o manifestatie organizata de Mos Craciun unde in functie die anotimp sa fie organizate jocuri ludice

      Firea are apucături diferite față de Halaicu, Lis, Băsescu și Videanu.

      Nici de ăștia n-ai spus nimic și tocmai de asta nu vei înțelege de ce îi va fi atât de ușor să câștige oricâte mandate își dorește. :))))))))))))

      La voi, la securitate, vă adresați ca între domni securiști sau doar ca slugoi securiști? Ce faci, bibane? Bine, domn' general izmană! 

      Nu ti mai raspund,ca nu am cui...

      ....sa nu lipseasca : micii ,berea si galetile din plastic!:))

      Pedeleul a făcut comandă pentru 1 triliard de găkeți portocalii.

      Nu cred că le pot face galbene, deci nu vezi nicio găletușă. 

      fara ele nu facem nimic

    Reprezentatul tinerilor frumoși și liberi din piață, reprezentatul dreptei care nu se lasă încurcat de reguli, reprezentatul clasei medii din România, Sandi Matei, este un pensionar de 43 de ani. :))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))

    1. :))))))) ----> cred ca ai un tic de tastatura; Gabriel Oprea a lucrat mult cu mineri ca tine, poate te ajuta sa te eliberezi, asta asa doar pentru ca incepe sa ni se faca mila de tine si apoi devii irecuperabil

    Cateva ore de judo, aikido.

    1vs 1 trebuie sa il puna jos, 3vs 1 e jenant sa aiba mana libera. 

    1. Pensionarul tefelist de 43 de ani s-a împotrivit? Din video pare că linge asfaltul destul de ascultător.

      Jandarmul din st e angajat pe pile. Acea priza e din joaca in spatele blocului.

      Cu un deget ii areti stelele. 

    Sunt de acord cu targul in piata Victoriei....D.na primar trebuie sa monteze targul in PIATA VICTORIEI.

    Sau l-a plouat?

    Realitatea 13:29 

    ....Firea a organizat acest eveniment...SPECIAL pentru a "elimina" pe cat se poate locul protestatarilor .Bineinteles in intelegere cu Dragnea etc.

    Asa ca Firea..daca ar bunul simt ar trebui sa demisioneze. 

    Acuzatiile fata de pr.ministru Tudose sunt puerile...caracteristice dansei...asa dupa cum sa comportat si la alegerile prezidentiale.....

    Tudose avea dreptate cand a catalogat actiunea ca neinspirata. 

    1. Tudose e parte din sistem. Probabil în scriptul de susținere nu era sa legat. Postacii au și ei hibele lor.

      De ce sa demisioneze daca protestele sunt ilegale? Organizatia care depune plangere penala calomnioasa sa ii fie retrasa autorizatia. Nu este legal sa depui plangeri penale abuzive asa cum face acea organizatie. Nu au autorizatie pentru mitinguri. Trebuiau sa fie arestati de mult timp.

      Puscariile sunt pline.

      Sa ii aresteze pe acestia si sa elibereze infractori. 

    Un protest cu lumini Bucurestiul face inconjorul globului cu un alt fel de sarbatoare.

    Asta e miza. 

    E pt carcotasi.

    Ce televiziune, ce tara, ce cultura: Futu-ti m... măti! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb