Avionul de vânătoare dezvoltat pe plan intern al Coreei de Sud a încheiat cu succes primul zbor de probă marţi, a anunţat o agenţie de apărare, pe fondul unui efort de a înlocui avioanele militare vechi în faţa ameninţărilor nucleare şi cu rachete din Coreea de Nord, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Aeronava de ultimă generaţie dezvoltată de Korea Aerospace Industries (KAI) într-un proiect susţinut parţial de Indonezia este concepută pentru a fi o alternativă mai ieftină şi mai puţin discretă faţă de modelul F-35, construit în SUA, pe care se bazează Coreea de Sud.
Un prototip al avionului, numit KF-21, a decolat la ora locală 15:40 de la o bază a forţelor aeriene din oraşul sud-estic Sacheon şi a zburat timp de aproximativ 30 de minute, a precizat agenţia Administrarea programului de achiziţii pentru apărare într-un comunicat.
Noul avion va fi supus mai multor teste până în 2026, când va începe producţia de masă.
Coreea de Sud a dezvăluit primul prototip al KF-21 în aprilie anul trecut, catalogând aeronava drept coloana vertebrală viitoare a forţelor sale aeriene şi un pas către o independenţă militară mai mare.
În 2014, Coreea de Sud şi Indonezia au convenit să dezvolte în comun avionul într-un proiect în valoare de 8,1 trilioane de woni (6,16 miliarde de dolari), Jakarta fiind de acord să plătească o cincime din cost.
Cu toate acestea, în 2018, Indonezia a încercat să renegocieze acordul, să uşureze presiunea asupra rezervelor valutare, iar mai târziu s-a oferit să-şi plătească cota sub forma unui troc.
Cele două ţări au convenit în noiembrie că Jakarta îşi va păstra angajamentul de a achita 20% din costul dezvoltării, inclusiv plăţile în natură pentru o treime din cota sa, deşi încă nu a revizuit oficial contractul, a declarat un oficial.