Prin fum de mici şi sangloturi de manele

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 3 mai 2017

CORNEL CODIŢĂ

... A mai trecut o dată pe lîngă noi prilejul de a ne ridica bucuria Primăverii la rang de trăire spirituală, colectivă. Aşa cum au făcut-o oamenii şi marile lor comunităţi, din zorii ştiuţi ai istoriei şi pînă de curînd, pînă cînd viaţa publică a lumii moderne a fost scufundată de valurile vomei ideologice secretată incontinent de politica dornică să făurească, cu orice preţ, "Omul Nou". Primăvara ni s-a mai arătat o dată, doar în chip de fost "1 Mai muncitoresc", metamorfozat de false pudori şi sensibilităţi marxisto-leninist-staliniste în "Ziua Muncii". În realitate, trăit, alături de celelalte "praznice" de peste an, doar ca o altă preabinecuvîntată crăpelniţă veselă, "naţională", de partid şi de stat.

Desigur, nuanţele şi diferenţierile sunt de rigoare! Lumea bună a parveniţilor tranziţiei trebuia să-şi etaleze ultimele achiziţii în materie de automobile de lux, de ţinute şi fiţe, de "însoţitoare/însoţitori de bord", aşa că a dat buluc "la mare", nu ca să prindă răsăritul de soare, ci ca să cadă lată din beţie, ori pe duşumelele, parchetul sau dalele de piatră nobilă ale cluburilor "de şic", ori pe nisipul generos şi ud al "Vămii". Căci, nu-i aşa, ce fel de petrecere mai e şi aia, dacă a doua zi dimineaţă eşti mai treaz ca pustnicul de la Mînăstirea Locuri Rele, la slujba de Utrenie!? De bună seamă, "media" noastră, grijulie cu propria audienţă şi cu nevrozele noastre de sezon, ne-a informat pe larg, în aceste zile, la toate jurnalele de ştiri, plus cupoanele de starea vremii, cu privire la mersul evenimentelor şi faptele remarcabile ale personajelor glossy retrase pentru petrecerile sărbătorii muncii pe răpănoasa noastră "Riviera".

Lumea subţire, (nu mitocanii, de!) s-a suit care în ce avion a nimerit şi s-a retras o zi, două, la vreo reşedinţă de pe "insule", ori de prin pădurea tropicală, departe de ochii invidioşi ai lumii şi ai presei de scandal, pentru că, la urma urmei, un grătar se poate pune oriunde şi nu s-a dărîmat încă lumea dacă dimpreună cu specialităţile de mare rafinament aduse la comandă din Franţa şi Japonia s-au rumenit şi cîţiva mici, ori cîrnăciori!

Dar, poporul? Ca de obicei, cu prilejul acestor zile, poporul a fost luat în arendă de marii binefăcători, samariteni şi filantropi ai lumii noastre politice, cu precădere cea "de stînga". Chiar dacă, strîns de grijile zilei de mîine, ca orice om, Vanghelie nu mai face risipă de mici şi bere pe sub umbrelele psd-iste, pe ici pe colo, fiecare primar, de la Bucureşti, la ultima comună a ţării, a găsit măcar un prilej de sărbătoare şi cheltuială cîmpenească. O investiţie politică generoasă şi bine plasată, căci consumatorul de mic cu bere, pe de-a moaca, ori cu discount, la zi de sărbătoare, nu uită şi nici nu iartă pe cei care i-au răpit bucuria exuberantelor manifestaţii de altădată, a parăzilor cu lozinci, care alegorice şi steaguri mîndru fluturate, cu tribune oficiale animate de cordialele zîmbete ale "tovarăşilor" şi "bravilor conducători". O tempora...!

În sfîrşit, ca în orice distribuţie standard de roluri şi poziţionări sociale în lumea post-modernă de azi, această "Zi de Sărbătoare" a trebuit să dea ochi în ochi şi cu "majoritatea mută". Tot felul de amploaiaţi fără carieră şi perspectivă, de nehotărîţi şi mofturoşi, de familişti fără rezerve bugetare, ori corporatişti rataţi de depresiile de sezon, de pierde vară şi gură cască fără para în pungă, ori de răscopţi cărora nu le mai intră nimeni, nicicum, în voie; mă rog, o armată de anonimi fără nici o strălucire, fără ideal sau aspiraţie, incapabili să înţeleagă ce va să zică aceea Primăvară, necum să se mai bucure de ea, ori de altceva, pe lumea asta.

Doar n-o să-mi spuneţi, acum, că aţi stat acasa, doar aşa, de-un pamplezir, ca să ascultaţi Anotimpurile lui Vivaldi (Primăvara!), suita cu acelaşi nume a lui Ceaikovski sau varianta lui Ravel la Rondourile de primăvară ale lui Debussy, ca să nu mai vorbesc despre Le sacre du printemps a lui Stravinsky.

Mă rog, părerea mea!

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Multumim pentru inventarul operelor ce induc senzatia de primavara spirituala!

    Totusi, pensia este mica. De ce sarbatoare poate ne spune domnul ziarist. Ce sa faci cu 6000 de lei cand ai muncit o viata intreaga. Se ascunde adevarul si asta doare totusi.

    1. Mesajul 2 nu aparține cititorului Cristi C.

      hai sictir!

    ... retras pe la tara 'nainte de vara, se vazu primavara ... o casuta pitita, prea putin locuita, de sarbatoare gatita ... galagia nu-i mare, nu bazaie televizoare, s-aud ciripitoare ... si ploaia timida, mai zgandera cate-o grinda, ei stau dar in tinda ... nu-i bai in odaie, in casa nu-i ploaie, discutii de voie ... mancarea-i plapanda, nici vinu' n-abunda, voiosie crescanda ... nu-i mare tamtam, nu este nici paravan, asa ne distram ... or fi fost multi la mare, galagia o fi fost...

    1. Aferim.

      Pe vremuri de 1 mai mergeam la mare cu mic, cu mare dar si pe la munte cu varfuri carunte. Mergeam in grupuri organizate sau selectate. Ne distram de minune, fara sa ne pese de lume...la lire si cupe montane, inventam intreceri spontane, de tehnica in ghidarie, dar si muzica si poezie.

      Nu mergeam pentru trofee sau insigne ce scanteie, vroiam sa-ntindem prietenia peste toata Romania.

      ...eu locuiesc intr-o casa retrasa inconjurata de aer curat si verdeata... e mereu primavara in interior si in afara..dar mai ales in sufletul inconjurat de boboci de vietuitoare necuvantatoare , mult prea iubitoare! Sunt fericita, linistita dar si mult iubita!

      Totusi, lucrurile sunt clare. Nu se poate trai doar cu atata pensie. 6000 de lei trebuie sa am mai mult pentru ca am lucrat la interne. Am fost la demonstratie dar nu pentru corupti pentru mine. 6000 de lei vreau mai mult. Daca o sa mai votez o sa mai vad ca nu am incredere ca mi se pareste pensia cred ca a, fost pacalit dar trebuieste sa vad acuma.

      Mesajul 3.4 nu aparține cititorului Cristi C.

      Este modul cel mai bun si sigur de contopire cu natura. 

      Bravos tovarasa! 

      Locuinta mea de vara, 

      E la tara. 

      Acolo era sa mor

      De urat si de mult dor...... 

    Cu sau fara furt de identitate dl.Cristi C. este

    pe cale sa devina erou de epopee ... 

    Totusi , cine este de fapt dl. Cristi C.? A cui

    inventie ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb