PRIN ÎNFIINŢAREA UNOR FONDURI SPECIALE, Băncile poloneze vor să îşi ajute clienţii cu ipoteci în CHF

Valentin Busuioc
Internaţional / 11 martie 2015

Băncile poloneze vor să îşi ajute clienţii cu ipoteci în CHF

Băncile din Polonia s-au oferit să înfiinţeze fonduri speciale, ca să-şi ajute clienţii cu ipoteci denominate în franci elveţieni, după ce, în ianuarie, aprecierea puternică a CHF a crescut ratele debitorilor, a anunţat astăzi preşedintele Asociaţiei băncilor din Polonia (ZBP), Krzysztof Pietraszkiewicz, citat de Reuters.

Soluţia presupune crearea, până la sfârşitul lunii mai, a unui fond de restructurare pentru cei mai afectaţi debitori, respectiv a unui fond de stabilizare, care să-i ajute pe unii clienţi să-şi convertească împrumuturile în zloţi.

"Cea mai mare parte din finanţare va proveni din sectorul bancar", a precizat preşedintele ZBP. Oficialul a refuzat să dea o estimare a costurilor, opinând că acestea vor depinde de condiţiile pieţei.

Krzysztof Pietraszkiewicz a solicitat ca sectorul public să contribuie cu o treime la fondul de stabilizare, o parte egală urmând să fie finanţată de bănci. Restul banilor ar proveni din taxe plătite deja de bănci către Fondul de Garantare Bancară, deţinut de statul polonez.

Circa 550.000 de polonezi au ipoteci în CHF, totalizând în jur de 150 de miliarde de zloţi (38,4 miliarde de dolari), adică aproximativ 40% din totalul creditelor ipotecare. Cele mai multe împrumuturi au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul era relativ puternic.

În Polonia, printre băncile cu portofolii importante de credite ipotecare în franci elveţieni, se numără: Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, Millennium şi divizia locală a Raiffeisen.

Zbigniew Jagiello, şeful băncii de stat PKO, a declarat că instituţiile financiare poartă discuţii cu sectorul public, privind cofinanţarea fondurilor speciale.

"Vorbim despre sute de milioane de zloţi anual, miliarde de zloţi în anii următori. Avem nevoie de sprijin de la instituţiile de stat", a subliniat Jagiello.

Guvernul de la Varşovia (care va organiza alegeri parlamentare în această toamnă) a propus deja o schemă de ajutor constând în diminuarea dobânzilor bancare, dar a exclus o conversie forţată la cursul istoric, ca în Ungaria.

Tot astăzi, ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek, a declarat că propunerea instituţiilor de credit privind cele două fonduri speciale are prea puţine detalii pentru ca ministerul pe care îl conduce să emită o poziţie oficială. Totuşi, Szczurek nu a exclus posibilitatea ca Fondul de Garantare Bancară să participe în această schemă.

Între timp, KNF, autoritatea de supraveghere financiară din Polonia, a criticat sugestiile băncilor, preşedintele instituţiei, Andrzej Jakubiak, declarând: "Propunerea ar trebui să se bazeze pe contribuţii egale ale părţilor în privinţa suportării costurilor; în acest caz, banca şi clientul". Anterior, Jakubiak şi-a prezentat propria propunere, care are în vedere un cost pentru sectorul bancar estimat la 20-25 de miliarde de zloţi în următorii circa 20 de ani.

La rândul său, prim-ministrul polonez, Ewa Kopacz, a afirmat că statul nu va suporta cheltuielile schemei de ajutorare a persoanelor cu ipoteci denominate în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asociatia romana a bancilor ce parere are?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb