Creatorii de mesaje spam profită de pe urma apropiatelor Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro şi ţintesc utilizatorii de internet pentru a câştiga bani prin vânzarea de bilete false sau suveniruri şi oferirea de premii la loterii inexistente, susţin experţii Kaspersky Lab.
Aceştia au transmis, potrivit Agerpres: "Evenimentele mari atrag atenţia creatorilor de mesaje spam, pentru că sunt o bună ocazie să câştige bani pe seama persoanelor credule. Cu toate acestea, experţii Kaspersky Lab au detectat, doar cu puţin timp în urmă, email-uri spam create special cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Cel mai frecvent subiect al acestor email-uri sunt false câştiguri la loteria organizată de Comitetul Olimpic Internaţional şi de Guvernul brazilian. Autorii mesajelor spam încearcă să convingă victimele că adresa lor de email a fost aleasă, în mod aleatoriu, dintr-o mare bază de date. Pentru a primi premiul, victima trebuie să răspundă la acel email şi să-şi lase datele personale. Majoritatea email-urilor spam sunt în limba engleză, iar unele în portugheză, având în vedere locul de desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice".
Pe de altă parte, o altă ameninţare, considerată de specialişti ca fiind cea mai importantă, este reprezentată de serviciile de vânzări bilete.
"Echipa Kaspersky Lab detectează în mod constant şi blochează domenii contrafăcute, care conţin «rio» sau «rio2016» în denumire. Paginile compromise descoperite de Kaspersky Lab au fost foarte bine realizate. Infractorii cumpără, de regulă, cele mai ieftine şi mai simple certificate SSL, care permit conexiuni securizate între un server şi un browser şi oferă posibilitatea ca, la începutul adresei, să apară «https». Astfel, este mai greu pentru utilizatori să facă diferenţa între paginile false şi cele oficiale, pe care se vând bilete pentru Olimpiadă. După ce obţin aceste informaţii, infractorii le folosesc pentru a fura bani din conturile victimelor. Ca să fie şi mai convingători, escrocii îşi informează victimele că vor primi biletele cu două sau trei săptămâni înainte de eveniment", conform sursei citate.
În acest context, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să nu achiziţioneze nimic (de la bilete la suveniruri de la Olimpiadă) din magazine online promovate prin mesaje spam sau bannere suspecte, cu mesaje publicitare. De asemenea, va fi mai util un cont bancar separat şi un card cu o sumă mică de bani pe el, special pentru plăţi online.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii client.