Privatizarea "Doosan IMGB", încheiată mai devreme

Alina Toma Vereha
Companii #Transporturi / 7 aprilie 2011

Coreenii au investit peste 100 milioane de dolari

Producătorul de piese turnate şi forjate grele "Doosan IMGB" a anunţat îndeplinirea în avans a tuturor obligaţiilor şi condiţionalităţilor legate de privatizarea IMGB. Contractul de privatizare vizând partea din fosta Întreprindere de Maşini Grele Bucureşti (IMGB), care a moştenit brandul IMGB, a fost semnat în decembrie 1997, transferul propriu-zis al controlului având loc în august 1998.

În mai puţin de cinci ani, compania coreeană "Doosan" a investit peste 100 milioane de euro în capital de lucru, echipamente tehnologice noi sau modernizate, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi în instalaţii destinate minimizării impactului asupra mediului. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, toate obligaţiile asumate prin contract - inclusiv cele de mediu - au fost îndeplinite cu cinci ani mai devreme, până la sfârşitul anului 2008.

Cumpărătorul pachetului majoritar la momentul privatizării a fost compania anglo-norvegiană "Kvaerner", iar valoarea strict financiară a tranzacţiei a fost de 60 milioane de dolari, sumă ce a fost transferată integral. Aceasta a inclus preţul pachetului de acţiuni, plata datoriilor istorice şi asumarea unui program de investiţii. Contractul de privatizare mai conţinea şi alte prevederi, printre care unele referitoare la volumul cifrei de afaceri şi, deosebit de important, la conformarea la cerinţe stricte de protecţie a mediului înconjurător.

Actualul acţionar majoritar, compania coreeană "Doosan", a achiziţionat pachetul de acţiuni deţinut de "Kvaerner" în septembrie 2006. "Doosan" a grăbit considerabil ritmul investiţiilor, nivelul acestora depăşind de multe ori volumele asumate prin contractul de privatizare, susţin investitorii coreeni.

Obligaţiile de mediu asumate prin programul de conformare prevedeau finalizarea instalaţiei de extracţie primară a fumului din oţelăria electrică până la sfârşitul anului 2013. Din punct de vedere procedural, procesul de privatizare a fost, astfel, declarat încheiat la începutul anului 2011.

În anul privatizării - 1997, IMGB obţinea o cifră de afaceri de 8,5 milioane de dolari, obţinută cu 2.700 de angajaţi, avea datorii istorice de peste 30 de milioane de dolari, pierderi cumulate de peste 15 milioane de dolari şi era implicată într-o procedură de insolvenţă solicitată de furnizorul de energie electrică de atunci - Renel.

În 2010, cifra de afaceri obţinută de cei 690 angajaţi "Doosan IMGB" a depăşit 100 milioane de dolari, compania este la zi cu toate plăţile, atât faţă de bugetul statului, cât şi faţă de furnizori, şi a devenit un competitor redutabil pe pieţele globale în care operează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb