Curtea Internaţională de Arbitraj din Paris a respins "majoritatea" pretenţiilor Electrica şi SAPE în procesul în care au solicitat grupului ceh CEZ daune de 81 milioane euro pentru nerespectarea unor clauze din contractul de privatizare a Electrica Oltenia.
În 2013, Electrica şi-a majorat pretenţiile faţă de CEZ de la 18 la 82 milioane euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013.
CEZ a respins acuzaţiile ca nefondate şi a cerut curţii de arbitraj să respingă acţiunea Electrica şi să dispună plata cheltuielilor de judecată de către compania românească.
Procesul a fost deschis de compania de stat Electrica, dar a fost preluat de Societatea de Administrare pentru Participaţii în Energie (SAPE).
SAPE a fost înfiinţată anul trecut prin divizarea parţială a Electrica SA şi cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.
SAPE a preluat litigiile în care era implicată Electrica.
Electrica a iniţiat acţiuni la Curtea de Arbitraj din Paris şi împotriva Enel şi E.ON, companii care au cumpărat în 2005 filiale ale distribuitorului de energie deţinut de stat. Penalităţile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) şi CEZ se apropie de 2 miliarde euro.
CEZ a plătit în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participaţie de 51%.