Problemele Deutsche Bank sunt insurmontabile?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2016

Problemele Deutsche Bank sunt insurmontabile?
CĂLIN RECHEA

Deutsche Bank este blocată într-un cerc vicios, iar "problemele băncii se pot dovedi insurmontabile", după cum se arată într-un articol Bloomberg, care citează concluziile unei analize recente a băncii Berenberg.

Cea mai mare bancă a Germaniei are nevoie de o majorare semnificativă a capitalului, pe fondul unui grad excesiv de leverage şi a perspectivelor reduse de obţinere a fondurilor suplimentare prin vânzarea activelor.

James Chappell, analist la Berenberg, recomandă vânzarea acţiunilor DB, ţinta sa de preţ fiind de 9 euro pe acţiune, cu aproape 40% sub nivelul actual de la Frankfurt.

Acţiunile DB au scăzut cu 35% de la începutul anului. În primul trimestru din 2016, profitul DB a scăzut cu o rată anuală de 58%, până la 236 de milioane de euro, pe fondul unei scăderi cu 22% a veniturilor, până la 8,1 miliarde de euro.

Rata de adecvare a capitalului CET1 (Common Equity Tier 1) a scăzut cu 0,4 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 10,7%, în condiţiile în care nivelul minim cerut pentru instituţiile financiare de importanţă sistemică din Europa este de 9%.

"Eforturile de vânzare a activelor sunt îngreunate de o piaţă a creditului lipsită de lichiditate, pe fondul unui declin structural al sectorului băncilor de investiţii", mai scrie Chappell. În aceste condiţii, John Cryan, directorul executiv al DB, nu va obţine fonduri suficiente prin vânzarea activelor.

Deosebit de dificilă va fi, de asemenea, şi atragerea capitalului suplimentar, pentru că "managementul nu poate să ofere niciun randament capitalului nou", după cum mai arată analistul de la Berenberg.

În plus, riscul reputaţional major al băncii, care este încă implicată în numeroase procese sub acuzaţii de manipulare a pieţelor, reprezintă un alt obstacol major pentru atragerea investitorilor (n.a. vezi şi articolul "A mai rămas ceva de încălcat sau de manipulat de către Deutsche Bank?", BURSA, 04.05.2016).

Mai mult, problema capitalizării băncii pare să fie amplificată şi de probleme de lichiditate, conform unei ştiri recente de la Zerohedge, în ciuda nenumăratelor injecţii de lichiditate ale băncilor centrale în ultimii ani.

Unul dintre obiectivele principale ale programelor de lichiditate ale băncilor centrale a fost tocmai reducerea concurenţei dintre instituţiile financiare pentru atragerea depozitelor şi eliminarea presiunilor de creştere a dobânzilor pe acest segment.

După cum scrie Zerohedge, DB a pornit în Belgia o campanie de atragere a depozitelor cu maturitatea la 3 luni prin oferirea unei dobânzi anuale de 5%. Valoarea minimă a depozitelor este de 10.000 de euro, cea maximă de 50.000 de euro, iar oferta este valabilă doar pentru sume noi atrase, nu şi pentru înnoirea depozitelor existente. Oferta este valabilă până în 24 iunie 2016.

Dar de ce nu apelează DB la facilităţile de lichiditate ale BCE, unde costurile sunt foarte apropiate de zero? Nu mai îndeplineşte condiţiile necesare programelor existente şi are nevoie de fonduri până în iunie 2016, când, printr-o fericită coincidenţă, se va lansa noul program de refinanţare pe termen lung, TLTRO II (Targeted longer-term refinancing operations), de către BCE?

Mervyn King, fostul guvernator al Băncii Angliei, a avertizat, în cartea sa "Sfârşitul alchimiei", că "lichiditatea este o iluzie; este aici astăzi şi dispare mâine".

Prin cele patru operaţiuni trimestriale derulate în cadrul programului TLTRO II, cu maturitatea la patru ani, Banca Centrală Europeană va încerca să menţină iluzia lichidităţii sistemului bancar european.

Dar va fi suficient pentru Deutsche Bank şi alte instituţii financiare europene de importanţă sistemică?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Scrie pe ea.

    1. citeste si continutul prospectului de emisiune, chiar daca nu primesti discount:-)

      Nu e pierdere de vreme?

      Simptome de betiv are nu stiu daca se transforma in cronic. Daca trec de coperta aflu sau e burtologie ?

      -:)))) 

    Bucurestenilor in legatura cu acest dosar. Dupa procesiune, sa se finalizeaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb