PROCURORUL ŞEF ALINA BICA: "98% din dosarele DIICOT au o componentă transfrontalieră"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 mai 2014

"98% din dosarele DIICOT au o componentă transfrontalieră"

Din numărul total al dosarelor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), 98% au o componentă transfrontalieră, a declarat, ieri, Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, în cadrul unei dezbateri organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Domnia sa a precizat: "Din total rechizitoriilor pe anul 2013, 16,48% au vizat sfera infracţionalităţii informatice şi 17,71% au vizat traficul de persoane. Din punct de vedere legislativ, România este integrată şi armonizată cu tot ceea ce înseamnă directive de combatere a fenomenelor de infracţionalitate".

Liviu Galoş, chestor al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, susţine că toate activităţile şi eforturile din zona justiţiei trebuie să asigure un raport optim între libertatea de mişcare şi securitatea pe care Poliţia de Frontieră o asigură. Domnul Galoş a explicat: "La sfârşitul anului 2012, la nivelul Uniunii Europene, erau 70.000 de treceri ilegale ale punctelor de frontieră dintr-un total de 700 de milioane de treceri. Ca să avem un management modern al frontierelor trebuie să folosim cele mai noi tehnologii, trebuie să investim mai mult în pregătirea personalului care să folosească aceste echipamente şi, bineînţeles, este nevoie de solidaritate în ceea ce priveşte împărţirea resurselor între statele membre ale UE. Cooperarea dintre agenţiile naţionale de asigurare a securităţii este fundamentală".

Tutilescu: "Este foarte probabil ca situaţia din Ucraina să capete o turnură nedorită"

Marian Tutilescu, consilier prezidenţial şi fost şef al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că migraţia ilegală trebuie reglementată cât mai repede, iar implementarea pachetului de guvernanţă Schengen este un lucru pozitiv pentru ţara noastră. "Este foarte probabil ca situaţia din Ucraina să capete o turnură nedorită, iar asta se va vedea la graniţele noastre", a adăugat domnul Tutilescu.

Totuşi, numărul de solicitări pentru azil politic venite dinspre Ucraina nu s-a mărit de la începutul crizei de acolo, a spus Mircea Babău, comisar-şef şi director al Direcţiei Azil şi Integrare, care a adăugat: "Numărul total de solicitări de azil politic în ţara noastră este undeva la 1.000-1.200 pe an".

Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România a declarat că integrarea europeană este un act de echilibristică între valori şi obiective aparent contradictorii.

Domnia sa a precizat: "Avem de găsit acel drum de mijloc care să împace toate interesele, dar să respecte şi interesul european. Trebuie să luptăm împotriva mitului conform căruia Uniunea Europeană este o fortăreaţă în care este greu să pătrunzi dacă nu eşti deja acolo. Din păcate, criza prin care am trecut în ultimii ani a radicalizat discursul public referitor la migranţii interni şi externi din UE. Până la sfârşitul anului, vom defini noul plan de acţiune Stockholm pentru 2015 privind măsurile ce trebuie implementate în domeniul libertăţii, securităţii şi justiţiei".

Tudorache, DG HOME: "Am pus accent pe criminalitatea cibernetică"

Dragoş Tudorache, directorul de coordonare al Direcţiei Generale Afaceri Interne din Comisia Europeană (DG HOME) susţine că, după expirarea Planului Stockholm la 1 decembrie 2014, este nevoie de o formulare a unei noi direcţii privind priorităţile din sectoarele de libertate de mişcare, securitate şi justiţie. Directorul DG HOME a declarat: "Este nevoie de nişte tuşe strategice ca să ne asigurăm că aceste măsuri legislative vor fi bine implementate. Comisia Europeană urmăreşte să se apropie de cetăţeni şi să le asigure libera circulaţie. De asemenea, un principiu fundamental este cel de solidaritate şi încredere reciprocă între statele membre ale UE. Dacă nu există solidaritate şi încredere, eficacitatea măsurilor pe care le luăm este pierdută. Pe aceste principii se sprijină tot demersul nostru de formulare a unor direcţii strategice pentru următorii ani".

Domnul Tudorache a spus că, din punctul de vedere al combaterii criminalităţii, Direcţia Generală Afaceri Interne a pus foarte mult accent pe criminalitatea cibernetică, iar rolul lor este să combată părţile negative ale acestei realităţi. Directorul DG HOME a mai adăugat: "Ne dorim să avem o nouă orientare în felul în care gestionăm migrarea ilegală. De asemenea, vrem să reformulăm modul în care organizăm piaţa muncii printr-o platformă în care să vedem unde avem nevoie de forţă de muncă. Din păcate, există şi o altă latură, cea demografică, unde studiile arată că, în următorii 20-30 de ani, vom avea un declin demografic şi va fi foarte greu să ne asigurăm nevoile pe piaţa muncii la nivel european. În acest moment, nu ştim care este realitatea europeană cu privire la fenomenul migraţiei".

Reprezentanţii diviziei de Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene îşi doresc să fie proactivi şi să gestioneze migraţia ilegală, nu doar să o combată. Aceştia susţin că, din toamnă, va intra în vigoare noua guvernanţă Schengen, iar legătura dintre spaţiul Schengen şi cirulaţia liberă a cetăţenilor este una dintre temele majore de discuţie pentru următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb