Producătorii auto ar putea impulsiona cererea de cauciuc

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2009

Cererea de autoturisme se redresează pe pieţele emergente.

Cererea de autoturisme se redresează pe pieţele emergente.

Creşte preţul cauciucului pe piaţa niponă

Cotaţiile cauciucului au cres­cut ieri, lăsând în urmă pierderile anterioare, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cererea pentru această materie primă ar putea spori datorită comenzilor producătorilor auto.

La Tokyo Commodity Exchange, cotaţia cauciucului cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,7%, la 195.8 yeni kilogramul (2.058 dolari tona). Anterior, preţul pierduse 5,6 procente faţă de nivelul maxim al ultimelor nouă luni, stabilit la data de 4 august: 202,9 yeni kilogramul. Aceasta a fost cea mai ridicată cotaţie de după 5 noiembrie 2008.

Preţul cauciucului şi-a revenit ca urmare a ascensiunii pieţelor acţiunilor din Asia, evoluţie care sporeşte încrederea în faptul că cea mai grea perioadă a recesiunii globale a trecut, iar cererea de materii prime se va redresa.

În luna iulie, preţul cauciucului a crescut cu 21%, ceea ce reprezintă cel mai important câştig din decembrie 2006 până în prezent. Totodată, cotaţia materiei prime a urcat cu 44% anul acesta, atât ca reacţie la ascensiunea pieţelor de acţiuni, cât şi la faptul că exportatorii de profil, printre care Thailanda, şi-au redus livrările.

Situaţie mai bună pe piaţa auto

Vânzările "Toyota Motor" Corp., cel mai mare producător auto din lume, au scăzut cu 34% în SUA, în perioada ianuarie - iulie 2009, după un declin de 15% anul trecut, în condiţiile în care industria de profil s-a confruntat cu cel mai sever declin din ultimele trei decenii. Luna trecută însă, datorită unui program guvernamental de stimulente, vânzările "Toyota" au scăzut cu numai 11%, declinul fiind cel mai mic din anul curent.

Pe de altă parte, "Honda Motor" Co., al doilea constructor auto nipon, îşi va majora producţia globală, dat fiind că cererea auto se redresează, în special pe pieţele emergente. Compania va produce cu circa 90.000 de vehicule mai mult decât plănuia iniţial pentru acest an. Previziunile referitoare la vânzările auto sunt optimiste pentru China, Thailanda, India, Indonezia şi Brazilia, potrivit spuselor directorului financiar al "Honda", Yoichi Hojo.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb