PRODUCĂTORII DE PROFIL AVERTIZEAZĂ: Taxa pe viciu dă undă verde contrabandei cu ţigări

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 14 februarie 2006

Actul normativ privind introducerea "taxei pe viciu", aprobat ieri, în Parlament, fără acceptarea amendamentelor aduse de grupurile politice, îi nemulţumeşte pe marii producători de ţigări. "Decizia autorităţilor îi invită, practic, în mod oficial pe cei interesaţi să practice contrabandă cu ţigări", ne-a declarat Gilda Lazăr, director de afaceri în cadrul "Japan Tobacco International" (JTI). Domnia sa a subliniat: "Avem aproape 2.000 de kilometri de graniţă permisivi în acest sens". Gilda Lazăr precizează că urmarea aplicării acestei taxe va fi creşterea exorbitantă a preţului pachetului de ţigări. "Preţul mediu de un euro al pachetului de ţigări va ajunge la 1,5 euro, în timp ce vecinii noştri ucraineni, moldoveni, iugoslavi, practică preţuri de pînă în 0,5 euro", mai spune Gilda Lazăr.

La rîndul său, Peter Imre, directorul de afaceri al "Philip Morris" România, ne-a declarat: "Contrabanda cu ţigări creşte de la o zi la alta, iar această taxă vine în susţinerea pieţei negre de profil".

Pe de altă parte, Gilda Lazăr s-a arătat îngrijorată de faptul că Ministerul Sănătăţii devine un "mini-minister al Finanţelor", iar cei din Ministerul Finanţelor nu realizează că această taxă, aplicată în afara accizei, încalcă directivele europene şi periclitează atingerea nivelurilor minime obligatorii în Uniunea Europeană.

De menţionat că în majoritatea lor partidele politice au depus amendamente la actul normativ în cauză, în sensul includerii "taxei pe viciu" în cadrul accizei, existînd chiar şi o propunere de eliminare a acesteia, venită din partea PSD. Cu toate acestea, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru pachetul de legi care cuprinde şi Titlul XI - Finanţarea unor cheltuieli de sănătate.

"Dacă taxa nu este exprimată ca parte procentuală din acciză, România riscă să nu îndeplinească cerinţele europene, care prevăd ca incidenţa accizei din preţul pe pachet să atingă minimum 57% din preţ, la ora actuală nivelul fiind de 49%", mai spune Peter Imre.

Producătorii de ţigarete sînt de părere că, prin introducerea taxei pe viciu, nu vor creşte încasările bugetare, dimpotrivă ele se vor diminua.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb