• În luna iulie comparativ cu luna precedentă, producătorii raportează creşteri de 0,5% în ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare
Preţul laptelui era cuprins la 27 august între 1 şi 3 lei/kg, cu un minim de 1-1,5 lei/kg în judeţele Bihor, Suceava, Vâlcea şi un maxim de 2-3 lei/kg în municipiul Bucureşti, conform celor mai recente date date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile (MADR). În municipiul Bucureşti s-au înregistrat scăderi de 28,5% ale preţului laptelui, faţă de valoarea medie de 3,5 lei/kg a săptămânii trecute. În schimb, judeţul Braşov a raportat majorări ale preţului de 5,7%, ajungând la o valoare medie de 1,85 lei/kg.
În ceea ce priveşte produsele derivate din lapte, preţul brânzeturilor proaspete era cuprins în săptămâna 27 august - 3 septembrie între 4,5 şi 14 lei/kg, smântâna - 5,5-12 lei/kg, iar telemeaua se vindea la un preţ de 6-14 lei/kg.
Conform raportului din 5 septembrie publicat de Institutul Naţional de Statistică (lNS), în luna iulie comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 598 tone, atingând cifra de 111.970 tone.
Majoritatea produselor procesate din lapte au înregistrat creşteri, cu excepţia laptelui de consum, untului şi brânzeturilor.
Cantitatea de lapte de consum a scăzut cu 601 tone (-4,5%) în luna iulie 2007 faţă de luna precedentă.
Producţia de smântână de consum a avut o tendinţă ascendentă, de la 3.201 tone în iunie la 3.502 tone în iulie, aceasta însemnând o creştere cu 301 tone (+9,4%).
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut în iulie faţă de luna precedentă cu 874 tone (+8,4%).
Producţia de unt, în iulie, a fost de 706 tone, cu 13 tone (-1,8%) mai mică decât cea produsă în luna anterioară.
Producţia de brânzeturi a înregistrat o scădere cu 529 tone (-7,8%) faţă de iunie, cu precădere pe seama cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă ce deţine o pondere de 89,7% din producţia totală de brânzeturi.