Elevii de 15 ani din România au printre cele mai slabe performanţe la matematică şi ştiinţe, comparativ cu tinerii de aceeaşi vârstă din Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor din 2015 la testele Programului Internaţional de Evaluare a Elevilor (PISA), realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Profesorul Eric A. Hanushek (senior fellow, Hoover Institution, Stanford), care lucrează cu OECD la acest program, a explicat în cadrul Romanian Business Leaders Summit ce poate face România pentru a îmbunătăţi performanţele la testele PISA şi ce efecte vor exista în economie.
"La 15 ani după ce România va egala performanţele sistemului de educaţie din Slovacia la testele PISA (n.r. - aflată cu 3 locuri înaintea României), salariile angajaţilor români vor creşte în fiecare an cu 15%", a arătat profesorul american, care a mai subliniat că România trebuie să lucreze la calitatea actului didactic dacă vrea rezultate, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBL), trimis Redacţiei.
"Calitatea nu poate fi reglementată şi încurajată, în mod obiectiv, altfel decât pe baza performanţelor elevilor şi a evaluărilor profesorilor", a explicat Hanushek, care a indicat şi trei căi de creştere a calităţii profesorilor: evaluarea lor, eliminarea celor care fac mai mult rău pentru că sunt în interiorul sistemului de educaţie, decât în afara lui şi recompensarea performanţelor profesorilor.
Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care asigură o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat.
1. Nu e chiar adevarat
(mesaj trimis de R în data de 14.03.2017, 21:36)
Nu e adevarat complet. E drept, elevii romani sunt de o prostie rara, retarzi si fara simtul moralei, eticii sau onoarei. Pur si simplu sunt niste primate avansate cu smartphone si facebook. Nu e vina lor, ci a parintiilor. Dar in fine..legat de testele PISA in articol nu se spune faptul ca elevii din UE asta fac toata viata lor...teste si testari si progarme scolare construite pentru PISA. Daca doar asta faci o viata normal ca esti mai bun la acel tip de teste. Dar nu inseamna ca esti mai destept comparativ cu elevii romani. Un exemplu, dupa aproape 20 de ani de educatie si 7 ani de educatie superioara..nu am reusit sa iau testul de angajare cu desene psihedelice oferit de GSK (pentru care exista cursuri specializate contra cost, oferite de catre cei care au facut testele respective) ..inseamna ca sunt prost sau slab pregatit? Ca sa vand pasta de dinti (ca asta includea postul respectiv). Sa fim seriosi si cu testele astea..mai scutiti-ma.