Profesorii adoptă "optimismul rezervat" pentru 2006

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 30 decembrie 2005

Promisiunile făcute de oficialii Ministerului Educaţiei pentru anul viitor sînt primite cu reţinere de liderii sindicali. După o grevă care a blocat învăţămîntul mai bine de 20 de zile, Mihail Hărdău, ministrul de resort, îşi propune ca în 2006 să instituie o politică a dialogului şi a comunicării, fără de care reforma sistemului educaţiei poate eşua. Mesajul adresat de ministru sistemului de învăţămînt face referire la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi la dezvoltarea infrastructurii, cu ajutorul finanţării pe proiec-te, obţinută de unităţile şcolare.

"Declaraţia ministrului îmi face o mare plăcere, deoarece trebuie instaurată politica dialogului", ne-a mărturisit Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI). Domnia sa crede că "actuala legislaţie trebuie amendată, întrucît sînt patru segmente care trebuie reformate". Aşadar, domnia sa aminteşte de "reforma managerială, reforma de conţinut, < formarea formatorilor > şi reforma sistemului de salarizare". Preşedintele FSLI este dispus să acorde tot sprijinul actualului ministru pentru proiectele sale.

Aurel Cornea crede că necesitatea evaluării resurselor umane şi materiale de care dispune sistemul "trebuie făcută după criterii unitare pentru toată ţara". Domnia sa este nemulţumit, spre exemplu, de criteriile nerelevante ale întocmirii dosarului pentru salariul de merit în învăţămînt. "Dacă acordăm salariul de merit după numărul de simpozioane la care au mers profesorii, nu facem o cuantificare a performanţei", este de părere Aurel Cornea.

Liderul FSLI nu neagă posibilitatea declanşării unor greve pe viitor, din cauza "salarizării încă foarte slabe a învăţămîntului, care este sub minimul decenţei".

Încrederea în afirmaţiile lui Mihail Hărdău nu este împărtăşită şi de Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). "Noi aşteptăm faptele ministrului, nu declaraţii, căci ne-am plictisit în ultimii 16 ani de promisiuni", ne-a spus Cătălin Croitoru. Cu toate acestea, preşedintele FEN crede că "fără comunicare, există toate şansele ca în 2006 profesorii să iasă iarăşi în stradă", amintind că la 1 iunie 2006 va fi evaluat acordul încheiat între Ministerul Educaţiei şi sindicaliştii care au manifestat.

Îmbunătăţirea cadrului legis-lativ trebuie să vizeze, pe lîngă educaţie, reglementarea domeniilor cu implicaţie în actul de învăţămînt, cum sînt adminis-traţiile publice locale sau funcţia prefectului, ne-a declarat Cătălin Croitoru. "Dacă nu va exista o armonizare legislativă, va ieşi un fiasco total, ca de fiecare dată cînd s-a încercat cîrpirea sacului", crede liderul sindical.

Evaluarea pe care o va face ministerul în rîndul profesorilor anul viitor este îndoielnică, din moment ce "ministerul nu are un plan clar în această privinţă", consideră Cătălin Croitoru. Preşedintele FEN susţine că "se merge în continuare pe recompensarea de tip comunist prin salariile de merit", care nu au făcut decît să producă statistici şi clasamente, şi nu să crească performanţa. Domnia sa crede că trebuie făcută o evaluare a profesorului de cînd a preluat clasa de elevi şi pînă a finalizat procesul de învăţămînt cu aceasta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb