Răbdarea profesorilor a ajuns la capăt, ultima rectificare bugetară reprezentând picătura care a umplut paharul nemulţumirilor.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizează Guvernul că trebuie să se aştepte la demararea procedurilor pentru executara silită a sentinţelor judecătoreşti care stabilesc plata restanţelor salariale pentru personalul din învăţământ în condiţiile în care cea de-a doua rectificare bugetară nu include sumele pentru aceste plăţi: "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că în Proiectul de OUG privind rectificarea bugetară nu au fost incluse sumele pentru plata sentinţelor judecătoreşti, aşa cum prevede legea. Această atitudine faţă de colegii noştri care au sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi şi care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulţumire, iar Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti. Acelaşi proiect de act normativ prevede că bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale urmează să fie redus cu 198 milioane lei, bani proveniţi din capitolul: proiecte cu finanţare din fonduri europene, lucru de neînţeles dacă ne gândim la neajunsurile sistemului de învăţământ românesc şi la faptul că multe dintre unităţile de învăţământ au nevoie de dotări".
Potrivit FSLI, Guvernul are obligaţia de a asigura fondurile necesare pentru plata tranşei drepturilor salariale aferente anului 2018 şi celor restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentinţele judecătoreşti. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat, iar autorităţile au promis că restanţele salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie.
Preşedintele FSLI, Simion Hancescu este nemulţumit de dublul standard în aplicarea recuperării unor datorii: "Guvernul României are obligaţia de a respecta legea şi de a asigura condiţiile pentru punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti. Aşa cum un cetăţean este executat imediat de către statul român în situaţia în care are o datorie financiară, firesc este ca şi cetăţeanul să primească de îndată datoria financiară pe care o are statul faţă de el. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. În cadrul şedinţei de Dialog social de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, dar şi în cadrul şedinţei Plenului Consiliului Economic şi Social, am solicitat MFP să facă efortul de a rezolva această problemă, avertizând că, în caz contrar, se vor demara procedurile pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti. Singurul lucru acceptat de către Ministerul Finanţelor Publice este acela de a fi trecut un articol în OUG conform căruia: Până la sfârşitul anului 2018, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin HG, pot fi alocate sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Argumentul invocat de MFP potrivit căruia aceşti bani nu pot fi cuprinşi în ordonaţa de rectificare, deoarece ar duce la depăşirea deficitului bugetar, nu este acceptat, pe bună dreptate, de către membrii noştri de sindicat".
Conform Eurostat, ţara noastră are cea mai mică alocare de fonduri bugetare (2,8% din PIB) pentru Educaţie, din Uniunea Europeană.