Profitul Transelectrica a intrat serios la apă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 noiembrie 2012

Profitul Transelectrica a intrat serios la apă

Astăzi va avea loc o AGA cu scântei

Transelectrica a raportat, ieri, la BVB, un profit net la 9 luni de 19,2 milioane lei, de şapte ori mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut (153,4 milioane lei). Cifra de afaceri a companiei a înregistrat o uşoară creştere de la 1,95 miliarde lei în primele nouă luni din 2011, la 2,09 miliarde lei în primele nouă luni ale acestui an.

Surse din companie afirmă că de vină pentru diminuarea serioasă a profitului n-ar fi schimbările dese de management (compania a avut, în acest an, patru directori generali provizorii) sau majorarea cheltuielilor, ci modul de raportare al punerilor în funcţiune şi racordărilor.

Astfel, potrivit surselor noastre, la fiecare racordare la reţeaua de trans-port, o parte din active sunt transferate la Transelectrica şi sunt înregis-trate ca venituri. În acest mod, profitul companiei creşte în mod artificial, mai spun sursele citate, care au menţionat că rezultatul net de la finele lunii septembrie a anului trecut se datorează unei astfel de puneri în funcţiune, în valoare de peste 140 milioane lei. Anul acesta, Transelectrica n-a mai avut acelaşi "noroc", susţin sursele citate.

Pierderea financiară a companiei s-a dublat pe primele nouă luni ale anului, la 64,8 milioane lei, în urma contractării a trei împrumuturi în valoare totală de circa 103 milioane euro şi a achitării unor rate din credite mai vechi.

Veniturile din exploatare ale companiei au fost de 2,12 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de finele trimes-trului III din 2011, iar profitul operaţional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a fost de 331,2 milioane lei, în scădere cu 24%.

Datoriile pe termen scurt ale Transelectrica au scăzut de la 1,39 miliarde lei (30 septembrie 2011) la 628,8 milioane lei (30 septembrie 2012). Datoriile pe termen lung s-au cifrat la 1,1 miliarde lei.

Astăzi este programată să aibă loc o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA), care se anunţă cu scântei. Sursele noastre din companie susţin că Ministerul Economiei se va prezenta la AGA pentru a-şi numi cei cinci membri în Consiliul de Supraveghere provizoriu al Transelectrica, deşi exis-tă pe rol două procese cu acţionarul Tudor Dimofte, care a contestat trecerea la sistemul dualist de conducere.

În mod normal, numirile ar fi trebuit amânate până la o decizie definitivă a instanţei, mai precizează sursele din companie, întrucât există şansa ca Tudor Dimofte să câştige procesele şi să anuleze, astfel, toate deciziile Consiliului. Situaţia îi nemulţumeşte profund pe unii din acţionarii minoritari, sătui ca Transelectrica să fie în permanenţă condusă sub semnul provizoratului într-o perioadă în care piaţa de energie se confruntă cu deficite majore.

Membrii propuşi de Ministerul Economiei pentru Consiliul de Supraveghere al Transelectrica sunt Mircea Ciopraga, Lucian Isar, Cos-tin Adrian Gheorghe, Gheorghe Gabriel Gheorghe, Ovidiu Artopolescu şi Alin Chiţu. Mircea Ciopraga şi Gheorghe Gabriel Gheorghe fac parte din actualul CA. Alte propuneri pentru Consiliu sunt Radu Bugică (Fondul Proprietatea), Dan Voiculescu (SIF Oltenia) şi Călin Radu Vilt.

AGA de astăzi se mai anunţă furtunoasă şi pentru că acţionarii aşteap-tă de la actuala conducere să prezinte noua organigramă cu noii directori, care, spun gurile rele din Transelectrica, ar fi trebuit să fie gata şi să fie publicată încă de la finele lunii octombrie.

Prin Transelectrica se vorbeşte că organigrama nu este gata pentru că partidele de la guvernare nu s-au înţeles pe posturi, motiv pentru care noul director general al companiei - Andrei Gabriel Benghea Mălăieş - a fost atacat din toate părţile cum că ar fi semnat, în scurta perioadă în care n-a avut mandat, diverse acte interne de schimbare a unor directori din vechea gardă PDL-istă.

Zvonurile arată că bătălia (derulată deocamdată prin zvonuri şi mai puţin prin dovezi) pentru Transelectrica nu s-a încheiat şi probabil că nu se va încheia prea curând, întrucât campania electorală este abia la început şi întrucât următorii doi ani vor umple "puşculiţa" Transelectrica SA cu taxele de racordare de la boom-ul fotovoltaic şi eolian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb