Profiturile raportate de băncile americane dau speranţe de redresare economică

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 octombrie 2020

Profiturile raportate de băncile americane dau speranţe de redresare economică

Giganţii bancari au anunţat, pentru trimestrul al treilea, rezultate cu mult peste aşteptări Totuşi, executivii instituţiilor de credit din SUA sunt precauţi cu privire la viitorul economiei, subliniind nevoia aprobării unui nou pachet de stimulente fiscale

Recentele raportări financiare ale marilor bănci americane au fost aşteptate cu mare interes, în condiţiile în care, după opinia multor analişti, ele vorbesc despre starea economiei SUA, iar rezultatele publicate de aceste instituţii în săptămâna curentă au surprins, depăşind cu mult estimările.

În condiţiile în care toate marile bănci din SUA au raportat, pentru al doilea trimestru din 2020, o scădere semnificativă a profiturilor din cauză că au pus deoparte provizioane totale de aproape 40 de miliarde de dolari pentru acoperirea eventualelor împrumuturi neperformante, analiştii au anticipat că şi rezultatele din trimestrul al treilea vor fi în declin, chiar dacă aceştia preconizau un nivel al provizioanelor mult mai mic faţă de cel ferent perioadei aprilie-iunie.

Însă, aproape toţi giganţii bancari americani au anunţat rezultate care au depăşit simţitor estimările lansate de analişti. Primul care şi-a publicat rezultatele săptămâna aceasta a fost grupul JPMorgan Chase & Co., la data de 13 octombrie: un profit de 9,4 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2020, în creştere cu 4% faţă de cel de 9,1 miliarde de dolari pe care l-a realizat în acelaşi trimestru al anului trecut. Veniturile au însumat 29,9 miliarde de dolari, aproape egale cu cele de 30 de miliarde de anul trecut. Banca şi-a constituit provizioane de numai 611 milioane de dolari pentru credite neperformante, în perioada iulie-septembrie 2020, faţă de 8,9 miliarde de dolari în trimestrul al doilea (19 miliarde de dolari în primele două trimestre), sugerând că nu se aşteaptă la o deteriorare suplimentară a portofoliului său de credite.

Doar divizia de consumer banking a băncii americane şi-a redus profiturile, celelalte trei segmente principale - corporate & investment, commercial banking şi gestionarea activelor şi a averilor - au consemnat creşteri sănătoase.

Cu toate acestea, Jamie Dimon şi Jennifer Piepszak, directorul executiv, respectiv directorul financiar al băncii americane, au avut un ton prudent atunci când au vorbit despre rezultatele din trimestrul al treilea. Dimon a remarcat, potrivit Sky News: "Un pachet bun de stimulente, bine conceput, va creşte pur şi simplu şansele de a obţine rezultate mai bune, dar există atât de multe incertitudini în privinţa aprobării acestuia, încât nu putem spune că este definitivat. Dacă vom avea o scădere economică cu două cifre, vom asista la suferinţe considerabile".

Piepszak a adăugat: "Suntem pregătiţi pentru un şomaj cu două cifre - un vârf al şomajului în SUA".

Citigroup, a patra mare bancă din America - după valoarea de piaţă - şi-a publicat rezultatele financiare în aceeaşi zi, de asemenea peste estimări. În trimestrul al treilea, profitul său a scăzut cu 34% în ritm anual, la 3,23 miliarde de dolari. Veniturile au ajuns la 17,3 miliarde de dolari, de la 18,6 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2019. Provizioanele pentru pierderi din credite, constituite de bancă în trimestrul al treilea, au însumat numai 2,26 miliarde de dolari, comparativ cu aproape 8 miliarde de dolari în trimestrul al doilea (circa 15 miliarde de dolari în prima jumătate a anului).

Mike Corbat, directorul executiv al Citigroup, a insistat că banca "a gestionat efectele pandemiei extrem de bine".

Dar, Citigroup a lansat şi un avertisment. Mark Mason, directorul financiar al băncii, a spus: "Ne aşteptăm să vedem o presiune continuă, care reflectă, în special pe partea de consumer banking, impactul dobânzilor mici şi al nivelului mai scăzut de activitate din cauza pandemiei".

Bank of America, al doilea mare creditor din SUA după capitalizarea de piaţă, a raportat, tot săptămâna aceasta, un profit de 4,9 miliarde de dolari, cu 38% mai mare faţă de cel din intervalul aprilie-iunie 2020, dar în scădere cu 16% faţă de trimestrul al treilea din 2019. Analiştii atrag atenţia că scăderea nu trebuie să fie o surpriză, având în vedere modul în care banca centrală americană (Fed) a redus ratele dobânzii în ultimul an. Veniturile băncii au scăzut la 20,45 miliarde de dolari, de la 20,8 miliarde de dolari, iar provizioanele au fost de 1,4 miliarde de dolari, comparativ cu 4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea sau un total de 9,8 miliarde de dolari în primele şase luni din 2020.

Doar Wells Fargo &Co., al treilea mare creditor din America după valoarea de piaţă, a raportat rezultate sub aşteptări, în ciuda faptului că a obţinut un profit de 2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, după o pierdere de 2,38 miliarde de dolari consemnată în trimestrul al doilea, care a fost primul rezultat negativ al său de după criza financiară. Veniturile băncii au fost de 18,86 miliarde de dolari, faţă de 22 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea. Provizioanele constituite de bancă pentru creditele neperformante au fost de 556 milioane de dolari în trimestrul al treilea, faţă de 3,38 miliarde de dolari în trimestrul al doilea.

Banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a raportat, miercuri, un profit trimestrial de 3,68 miliarde de dolari - cu mult peste aşteptările analiştilor - şi, de asemenea, peste cele 1,88 miliarde de dolari din urmă cu un an. Diviziile de investment banking şi trading au fost principalele motoare ale creşterii profitului, Goldman Sachs beneficiind atât de sporirea numărului de listări pe piaţa bursieră în cursul trimestrului al treilea, cât şi de o performanţă extrem de bună a diviziei sale de tranzacţionare a obligaţiunilor, ale cărei venituri au fost cu aproape 50% mai mari decât în acelaşi trimestru al anului trecut. Veniturile Goldman Sachs au sporit cu 30%, la 10,78 miliarde de dolari. Provizioanele au însumat 278 milioane de dolari, faţă de 1,59 miliarde în trimestrul încheiat în iunie.

Ieri, banca de investiţii Morgan Stanley, rivala Goldman Sachs, a anunţat un câştig de 2,6 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea din 2020, comparativ cu 2,06 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2019. Veniturile băncii au sporit cu 16%, în ritm anual, la 11,7 miliarde de dolari. Banca de investiţii şi-a constituit provizioane de 111 millioane de dolari pentru creditele neperformante, faţă de 239 milioane de dolari în trimestrul al doilea.

Per ansamblu, analiştii spun că rezultatele obţinute până acum de băncile americane indică o redresare modestă a economiei şi este de remarcat faptul că gospodăriile americane economisesc mai mult (toate marile bănci au raportat o creştere a depozitelor). În schimb, aceştia atrag atenţia că toate băncile şi-au constituit, în trimestrul al treilea, provizioane mai mici decât în perioada aprilie-iunie pentru împrumuturi neperformante, ceea ce îndeamnă la un optimism prudent, întrucât "lucrurile ar putea fi mult mai rele", mai ales că şomajul creşte, pe măsură ce angajatori mari din SUA, de la Walt Disney, la Dow Chemical şi American Airlines, fac disponibilizări. Şi, cel mai grav, ratele dobânzilor americane rămân aproape de zero - reducând marja dintre ceea ce băncile percep de la debitori şi ceea ce plătesc deponenţilor.

Amintim că, în trimestrul al doilea din anul curent, industria bancară din SUA şi-a diminuat cu 70% profiturile faţă de acelaşi interval din 2019, din cauza dobânzilor mici şi a problemelor economice generate de pandemia de Covid-19.

Conform datelor publicate către finele lunii august de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - agenţie care garantează depozitele americanilor), câştigurile totale obţinute de băncile din SUA (mai precis, de 5.066 de instituţii de credit americane asigurate) au însumat 18,8 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din anul curent, comparativ cu 62,5 miliarde de dolari în perioada similară din 2019. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv în care sectorul bancar american şi-a redus profiturile, ca urmare a faptului că instituţiile de credit şi-au constituit provizioane de miliarde de dolari ca să poată acoperi potenţialele împrumuturi neperformante.

FMI: Statele Unite au nevoie de noi stimulente

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că Statele Unite îşi pot ajuta economia printr-un nou pachet de stimulente fiscale, potrivit pymnts.com, care citează un transcript al unui briefing de presă al instituţiei.

Vitor Gaspar, director al departamentului pentru fiscalitate din cadrul FMI, spune: "Restabilirea creşterii este o condiţie favorabilă foarte importantă pentru a face faţă nivelului ridicat al datoriei publice. Prioritatea pe termen scurt este evitarea retragerii premature a sprijinului fiscal. Ajutorul ar trebui să persiste cel puţin până în 2021 pentru a susţine recuperarea şi pentru a limita consecinţele pe termen lung. Sănătatea şi educaţia ar trebui să fie priorităţi peste tot".

Potrivit FMI, PIB-ul lumii va scădea cu 4,4% anul acesta, faţă de 2019, iar cel a SUA - cu 4,3%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. am un mesaj pentru cei care gandesc si inteleg si activeaza pe bursa : pana in 2022 - sfarsitul sem.2 - profiturile companiilor din SUA (si din intreaga lume) vor fi in scadere continua

    dividendele vor deveni ceva rar.

    situatia se va repara apoi pe o baza continua (pana in intervalul 2031-2032) fata de profituri realizate si distribuite (dividende). 

    1. Dle ai neapărată nevoie de un secretar( ă) !

      Uiți frecvent ce previziuni faci..și faci și faci.. 

      Trec repede peste previziunea războiului dintre Turcia si Grecia de prin iunie 2020 și sfatul dat diplomației românești de a nu se amesteca(!!),trec si peste cutremurul devastator din California prevăzut exact în 16 octombrie 2020 și mă opresc cu ...oistea in gard !

      Mai las-o baltă că ești ridicol! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb