Prognoze roz pentru următorii patru ani

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2005

Inflaţia în acest an este estimată să se ridice la 7,8%, potrivit prognozei de toamnă realizată de Comisia Naţională de Prognoză, iar trendul va fi des-cendent, pînă în 2009 ajungînd la un nivel de 3%. Pentru anul viitor, inflaţia este prognozată la 5,5%, nivel apropiat de ţinta Băncii Naţionale (de 5%).

Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP, ne-a declarat că acest nivel al inflaţiei va fi atins anul viitor pe fondul unor creşteri salariale moderate şi al unei politici de relaxare fiscală. "În aceste condiţii, creşterea veniturilor în 2006 va fi mai mică decît cea din anul în curs, ceea ce va determina un consum mai redus al populaţiei. Un consum mai mic al populaţiei duce automat la o scădere a inflaţiei", ne-a precizat domnul Ghizdeanu.

Produsul intern brut este prognozat să ajungă anul acesta la 281,2 miliarde RON (77,89 miliarde euro), ceea ce corespunde unei creşteri de 5,7% comparativ cu anul precedent. PIB-ul va continua să se mărească pînă în 2009, creşterea de la an la an situîndu-se în limitele 6% - 6,5%.

Creşterea în industrie este estimată la 4,2%, cu două puncte procentuale mai puţin decît creşterea anului 2004 faţă de anul 2003. Dacă anul trecut sectorul agricol a înregistrat o creştere spectaculoasă, majorîndu-ne cu 22,2% faţă de 2003, în acest an este prognozată o scădere de 3,2%.

Cea mai mare creştere este aşteptată în domeniul construcţiilor (9,3%) şi serviciilor (7,9%). Sectorul construcţiilor va înregistra creşteri de peste 10% pe an pînă la finele anului 2009, explicate de dezvoltarea infrastructurii (în special construirea autostrăzilor) cerută de integrarea în Uniunea Europeană.

Prognoza prevede o scădere a ritmului de creştere a consumului final (creştere de 9,6% în acest an comparativ cu 10,3% în 2004), tendinţă care se va menţine şi în următorii patru ani. Se va reduce, de asemenea, şi ritmul de creştere a cererii interne, care în acest an s-a majorat cu peste 10% faţă de anul trecut.

Deficitul comercial va continua să fie în uşoară creştere

Contribuţia exportului net la PIB va fi şi în acest an negativă, dar în creştere faţă de anul trecut (-4,8% în acest an faţă de -2,8% în 2004), şi va continua să fie negativă şi în anii următori.

Valoric, exportul de bunuri este estimat în acest an la 21,9 miliarde euro, mai mult cu 15,7% faţă de anul anterior. Importurile CIF vor creşte cu 22,3%, pînă la 32,15 miliarde euro, iar cele FOB vor ajunge la 29,67 miliarde euro. Soldul balanţei comerciale va fi negativ şi la sfîrşitul acestui an, însă cu o valoare majorată faţă de 2004 (FOB-FOB deficit de 7,77 miliarde euro faţă de 5,32 miliare euro anul trecut).

Ion Ghizdeanu crede că producţia naţională va acoperi o mai mare parte din consum, astfel încît rata de creştere a importurilor va scădea în următorii patru ani. Va scădea însă şi ritmul de creştere a importurilor, astfel că trendul deficitului comercial va continua să fie ascendent.

Prognoza de toamnă stabileşte un nivel al deficitului de cont curent de 8,1%, în creştere faţă de cel de anul trecut, însă este prevăzut să scadă treptat în următorii ani, pînă la o valoare de 4,6% în anul 2009. Deficitul de cont curent va fi în continuare sustenabil, în acest an putînd fi finanţat în proporţie de 77,7% din surse autonome, nivel ce va creşte pînă la 98,1% în 2009.

3,5 RON - cursul mediu pentru euro în următorii patru ani

Cursul mediu al euro în acest an este de 3,61 RON, iar pentru următorii patru ani se va stabiliza în jurul valorii de 3,5 RON. În acelaşi timp, un dolar este estimat la 2,9 RON pentru anul în curs şi pentru anul viitor, iar pînă în 2009 se va menţine în jurul valorii de 2,8 RON.

Salariul mediu brut va creşte în următorii ani, de la 958 RON (pentru anul în curs), la 1.440 RON (în 2009). În termeni reali, creşterea de anul acesta a salariilor este de 12,3% faţă de anul trecut, mult mai mare decît majorările ce vor urma (pînă în 2009 majorările se încadrează în limitele 4,9% - 8,3%).

Nivelul record al investiţiilor străine directe (în 2004, 4,15 miliarde euro) nu va mai fi atins în următorii patru ani. Pentru 2005 prognoza este de 4,1 miliarde euro, iar în următorii ani investiţiile străine directe vor stagna în jurul valorii de 3,8 miliarde euro.

Numărul mediu de salariaţi este estimat să crească de la an la an, în condiţiile în care construcţia infrastructurii va necesita tot mai multă forţă de muncă. Domnul Ghizdeanu spune că va creşte, în special, gradul de ocupare a forţei de muncă necalificate. În aceste condiţii, rata şomajului va scădea treptat pînă la un nivel de 5,5% în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb