Autorităţile publice şi operatorii economici privaţi sau de stat care doresc să dezvolte proiecte de valorificare a resurselor regenerabile au la dispoziţie, în următorii trei ani, fonduri în valoare totală de peste 12,6 milioane euro, prin "Programul RO06 Energie Regenerabilă - Rondine", lansat ieri de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Paul Şerbănescu, coordonatorul programului, şef serviciu în cadrul AFM, a declarat, citat de Agerpres: "Solicitanţii eligibili pentru componenta hidroelectrică sunt operatorii economici privaţi sau de stat. Pentru componenta geotermală, solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale şi operatorii economici privaţi sau de stat. Valoarea grantului alocată programului, inclusiv contribuţia naţională este de 8.387.406 euro, urmând să fie suplimentată cu 4.270.000 euro - fonduri din partea Statelor Donatoare. Prin componenta hidroelectrică se urmăreşte realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea hidrocentralelor, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de electricitate din surse regenerabile".
Domnia sa a subliniat că domeniul geotermal vizează realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizează energia geotermală, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de energie termică din surse regenerabile. Vor fi eligibile numai acele proiecte destinate unor zone (puncte) unde reţeaua de distribuţie a agentului termic există, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitând doar conectarea lor la sursa geotermală.
Ţara noastră a redus, la jumătatea acestui an, schema suport prin cotele obligatorii de certificate verzi, ceea ce a determinat un val puternic de nemulţumiri din partea investitorilor. Astfel, autorităţile au decis amânarea tranzacţionării unui procent important din certificatele verzi şi vor să scutească marii consumatori industriali de plata a jumătate din certificate.