Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a apărat ieri, în timpul unei audieri la Curtea Constituţională din Karlsruhe, schema Băncii Centrale Europene (BCE) privind achiziţia de obligaţiuni ale ţărilor puternic îndatorate din zona euro, criticată de banca centrală de la Berlin, Bundesbank.
Curtea Constituţională verifică dacă programul mai sus menţionat, denumit Tranzacţii Monetare Directe, respectă legea germană.
Conducerea Bundesbank consideră că programul care prevede că BCE poate cumpăra, în anumite condiţii, obligaţiuni ale ţărilor afectate de creşterea puternică a costurilor de împrumut este echivalent cu finanţarea guvernelor de către banca centrală.
Dietrich Murswiek, unul dintre avocaţii reclamanţilor, a afirmat că programul BCE expune contribuabilii la potenţiale pierderi de sute de miliarde de euro, dacă obligaţiunile nu sunt rambursate.
"BCE transformă uniunea monetară într-o uniune a răspunderii, fără să le ceară părerea statelor membre şi parlamentelor acestora", a mai spus Murswiek.
Schauble a declarat, însă, că este încrezător că BCE a acţionat în limita mandatului său atunci când a promis achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor din uniunea monetară, în schimbul unui program de reforme.
"Guvernul german nu vede niciun semn că măsurile luate până în prezent de BCE ar încălca mandatul ins-tituţiei", a spus Schauble, în cadrul audierii programate să se desfăşoare pe parcursul a două zile.
Conform declaraţiilor ministrului de finanţe de la Berlin, o eventuală res-pingere a programului BCE ar putea conduce la ieşirea Germaniei din zona euro. În plus, Schauble a afirmat că, în opinia sa, măsurile BCE nu intră sub incidenţa justiţiei germane şi a menţionat că nu există încă documentaţia necesară pentru judecarea legalităţii programului BCE.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat încrederea că decizia curţii va fi una favorabilă BCE.
Decizia curţii germane este aşteptată abia după alegerile care vor avea loc în ţară în luna septembrie. Preşedintele curţii federale, Andreas Vosskuhle, a declarat că, în decizia sa privind constituţionalitatea, instanţa nu va lua în considerare succesul programului BCE.
Amintim că, deşi nu a fost activat, anunţul BCE privind programul său de achiziţii de obligaţiuni a adus calm pe pieţele financiare, anul trecut.
Curtea Constituţională federală nu poate decide dacă BCE şi-a depăşit mandatul, dar poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie.