Programul "Prima casă", suplimentat a doua oară în 2016

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 septembrie 2016

Programul "Prima casă", suplimentat a doua oară în 2016

Plafonul garanţiilor a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de lei

Plafonul total al garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul Programului "Prima casă" se suplimentează cu 500 de milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa de astăzi.

Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului, aflat în diverse stadii de aprobare şi pre-aprobare la finanţatori, în raport cu solicitările noi, se arată într-un comunicat al Guvernului, remis redacţiei.

Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului "Prima casă" a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, în luna mai. Astfel, după cele două suplimentări, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, în acest an, de 2,69 miliarde de lei.

Actul normativ, care modifică şi completează normele de implementare a Programului "Prima casă", mai prevede că plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetăţenie română stabilite în străinătate, se transformă în plafon general de garantare a creditelor în cadrul acestuia, precizează Guvernul. Astfel, în limita plafonului, vor putea fi acordate garanţii pentru achiziţia/construirea tuturor categoriilor de locuinţe eligibile în "Prima casă".

De asemenea, prin intermediul hotărârii de astăzi, se stabileşte că plafoanele anuale ale garanţiilor care pot fi emise în cadrul Programului se alocă la solicitarea finanţatorilor participanţi de către Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM-urilor, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totatul garanţiilor acordate.

Executivul menţionează că o altă modificare reglementează posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare şi pentru achiziţia unei noi locuinţe în cadrul "Primei case", ţinând cont de faptul că beneficiarii care au achiziţionat/construit o locuinţă în cadrul Programului pot achiziţiona/construi o nouă locuinţă, sub condiţia ca noua locuinţă să aibă o suprafaţă utilă sau valoare mai mare în raport cu prima şi să înstrăineze prima locuinţă prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noi locuinţe.

Programul "Prima casă" a fost implementat la nivelul anului 2009, iar garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Programul Prima Casă reprezintă o subvenție acordată băncilor. Contribuabilii își asumă riscurile, iar băncile doar profitul.

    Este ajutor de stat pentru sistemul bancar prin menținerea prețurilor la nivele fantasmagorice. 

    1. Corect.

      Ai mare dreptate. Prima Casa e foarte rea. Cel mai rau lucru intamplat romanilor. Cum se poate ca tinerii sa aiba o sansa cat de mica sa isi cumpere o locuinta lesina??!! Rusine lor! Sa dispara prima casa, sa creasca avansul la credite la 50% ca asa e bine si sa scada si salariile ca sunt prea mari. Ba mai mult, sa fie doar capital strain in Romania, mai putin bancile ca sunt rele. Ura! Ura!........vai de capul vostru de comentatorii de 2 lei

      De 2 lei e caracterul tău ,postac bancar.

      E foarte adevărat ca PC este o subvenție acordata bancilor și totodată acest program distorsionează piata imobiliara,menținând preturile apartamentelor ridicate.  

      De, sa câștige bancutzele doamnei DRAGU și "dezvoltatorii imobiliari". 

      Pierderea e a tinerilor și a statului când vor creste dobânzile.

      Încă o generație de sclavi de care își bate joc doamna viceguvernator DRAGU.  

    Nu s-a scos pc, dar se suplimenteza.

    Da. 

    #GoDragu !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb