Guvernul pregăteşte un proiect de hotărâre prin care 80% din valoarea redevenţelor încasate pentru exploatările de suprafaţă vor intra direct în bugetele localităţilor şi judeţelor pe teritoriul cărora se află carierele res-pective, a anunţat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ieri, după întâlnirea cu parlamentarii PNL.
Ministrul de resort a spus că proiectul se află pe circuitul de avizare şi că ar urma să fie adoptat într-o viitoare şedinţă de guvern. Virgil Popescu a precizat: "Cred că va fiscaliza foarte mult din redevenţele care acum, probabil, se pierd. Pentru ANRM este foarte greu să gestioneze de la nivel central exploatarea tuturor bogăţiilor solului. Prin viitorul act normativ, unităţile administrativ-teritoriale, în speţă primăriile şi consiliile judeţene, vor fi interesate să urmărească activităţile de exploatare de suprafaţă şi plata corectă a redevenţelor, deoarece vor încasa banii direct în buget. Cred că va fi o fiscalizare mult mai bună şi o încasare mult mai mare la bugetul administraţiilor locale şi judeţene".
Conform datelor prezentate de Florin Roman, liderul deputaţilor liberali, anul trecut valoarea redevenţelor încasate din exploatările de suprafaţă (cariere de piatră, de nisip, etc.) a fost de 2,15 miliarde lei, suma fiind variabilă din cauza închiderii unor cariere şi a deschiderii altor exploatări.
Florin Roman a spus: "Autorităţile locale vor avea tot interesul să urmărească plata redevenţelor care se vor constitui ca venituri la bugetele primăriilor şi consiliilor judeţene. Este pentru prima dată, după 30 de ani, când redevenţa nu mai merge în totalitate la bugetul de stat şi rămâne acolo unde se produc pagubele rezultate din exploatările de suprafaţă, şi aici mă refer în primul rând la localităţile în care drumurile şi locuinţele sunt afectate de traficul greu cauzat de activitatea din carierele respective".
Conform proiectului de hotărâre de guvern, 40% din valoarea redevenţelor încasate se va duce direct la bugetul primăriilor, 40% va intra în bugetele consiliilor judeţene şi doar 20% va ajunge la bugetul de stat.