Proiectul privind modificarea legii pensiilor este unul dintre cele mai dezbătute documente de către liderii PSD, care s-au lăudat cu el la orice apariţie în mass-media, deşi textul viitorului act normativ nu fusese postat nicăieri pentru ca publicul larg să ia cunoştinţă de prevederile acestuia.
Singurele informaţii cu privire la viitorul act normativ au fost preluate din prezentările de la posturile de televiziune, pe care le-au făcut Liviu Dragnea, şeful PSD, şi Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii. Din datele furnizate publicului larg de către cei doi, reiese că proiectul legislativ prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din anul 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%.
O altă propunere din această lege se adresează persoanelor care doresc să îşi cumpere vechimea în muncă prin plata la sistemul public de pensii a perioadei pentru care nu au cotizat. Proiectul de lege prevede că acestea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani.
Până la definitivarea proiectului au fost analizate trei formule de calcul a pensiei de stat, iar în urma simulărilor a fost aleasă una.
Conform acesteia, pensia va fi egală cu numărul de puncte înmulţit cu valoarea punctului de referinţă ce va fi împărţită la 25, parametru determinat de vechimea medie din ultimele patru legi ale pensiilor.
Se estimează că, la nivelul anului 2021, valoarea punctului de pensie va fi 1875 lei. Valoarea punctului de referinţă va fi de 75 lei, adică valoarea punctului de pensie împărţită la 25.
Numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Acestea se înmulţesc cu valoarea punctului de referinţă. De exemplu, în anul 2021, pentru o persoană care a acumulat 40 de puncte înmulţit cu 75 va rezulta o pensie de 3000 lei.
Conform calculelor făcute de Ministerul Muncii, în următorii patru ani pensiile actuale ar trebui să se dubleze.
Anul viitor se estimează că punctul de pensie va ajunge la 1265 lei, majorarea urmând a fi realizată într-o singură etapă. Ministerul Muncii susţine că în anul 2020, se va ajunge la 1775 de lei, în condiţiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în anul 2016.
Referitor la impactul pe care aplicarea viitorului act normativ o va avea asupra bugetului de stat, ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că acesta va fi dublu, dar instituţia pe care o conduce nu a calculat exact care vor fi costurile totale.
Ţinând cont că alocarea pentru pensiile de stat din acest an a fost de peste 60 miliarde lei, ar rezulta că, pentru punerea în practică, a viitorului sistem de pensii, va fi necesar un efort bugetar ce va depăşi 120 miliarde lei, sumă pentru care, în acest moment, guvernul nu are surse de finanţare.
Proiectul de lege a pensiilor a atras nemulţumirea confederaţiilor sindicale. Viitorul act normativ va discrimina femeile, care vor primi pensii mai mici chiar şi cu 30% în comparaţie cu bărbaţii, susţine Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa".
Bogdan Hossu a spus: "Din prezentările de până acum se prezintă mai multe deficienţe. Una dintre ele este discriminarea împotriva femeilor, în sensul în care, făcându-se o împărţire pe numărul de ani de cotizare, în momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decât al bărbaţilor, vor avea pensia mai mică".
Liderul confederaţiei sindicale susţine că pensia femeilor va fi cu aproximativ 15% mai mici faţă de a bărbaţilor, iar în cazul mamelor cu peste trei copii pensia se va diminua cu 30% în comparaţie cu colegii lor de muncă.
Bogdan Hossu menţionează că al doilea element negativ din viitorul act normativ se referă la valoarea punctului de pensie care nu va mai creşte în acelaşi ritm cu măririle salariale. Practic, deşi salariile vor creşte, valoarea punctului de pensie va rămâne aceeaşi pentru o perioadă mai mare.
El a explicat că, în acest moment, valoarea punctului de pensie creşte odată cu salariul mediu şi cu inflaţia, dar în viitor va fi raportată la indicele de inflaţie. Hossu spune că ne vom lovi astfel de îngheţare a pensiilor pe termen mediu.
Preşedintele "Cartel Alfa" s-a declarat nemulţumit de faptul că reprezentanţii sindicatelor nu au fost consultaţi deloc de minister pentru elaborarea acestui proiect de act normativ: "Au discutat doar cu Asociaţia Pensionarilor, iar legea, teoretic, ar trebui să fie şi pentru viitor. Să nu uităm că pensia, ca factor de protecţie la sfârşitul carierei profesionale, reprezintă un factor de motivare pentru muncă şi corectitudine în muncă".
Bogdan Hossu susţine că acest impediment va crea nesiguranţă în rândul salariaţilor cu privire la pensia lor viitoare şi unii dintre ei vor fi tentaţi să lucreze la negru sau să fie plătiţi "la plic" pentru o parte din munca depusă.
Conform unui anunţ al Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, proiectul de lege prin care va fi modificat sistemul pensiilor publice din ţara noastră urma să fie postat, ieri, pe site-ul instituţiei. Până la închiderea ediţiei, angajaţii ministerului nu reuşiseră să posteze proiectul, anunţând că acesta va fi public începând de la ora 21:00.
1. Am ajuns la saturatie
(mesaj trimis de x în data de 10.08.2018, 09:48)
M-am saturat de Dragnea, Hosu si Olguta Vasilescu. Niste persoane triste care tin de ani de zile tara in loc. Perosnlizarea impartirii banului public este ceva cumplit. Nu sunt nici banii lui Dragnea nici ai lui Olguta nici ai lui Hossu si nu au de ce sa se impauneze cu impartirea lor. Am ajuns o tara de becali in care boierul iese sa imparta niste bani furati la sarantoci cu exceptia ca banii sunt de fapt publici si sarantocii sunt de fapt cei ai caror bani sunt impartiti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 10:57)
mai x, tu esti facut din pix. d'aia dai, de regula, kix ! cum e, mai varu' lu' y, cu personalizarea impartirii banului public? se poate si fara, vine fiecare cu polonicu' si ia din caciula comuna?? trogloditule!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 11:31)
Ai spus ceva?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 13:28)
da gicule, nu stii sa citesti? treci la alfabetizare!
2. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 10.08.2018, 12:28)
....Odata stabilita metoda de calculare a pensiei...pentru viitor cresterea pensiei trebuie sa aiba in vedere :inflatia+nivelul de crestere a salariului mediu pe economie...dar nu 50% ci 100 % a cresteri procentuale .asa cum s-a luptat fosta ministru al munci d-na Campianu