Un proiect de lege iniţiat de independentul Adrian Dohotaru şi susţinut de patru aleşi PSD propune ca firmele cu peste zece angajaţi să fie obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor. Specialiştii arată că proiectul este populist, încălcând dreptul la proprietate, scrie Newsweek.
Proiectul de lege propune ca: "angajatorul are obligaţia de a distribui salariaţilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului şi celorlalte drepturi băneşti prevăzute de lege şi de contractele individuale de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat.
De participarea la profit beneficiază numai salariaţii care au vechime de minimum 12 luni în relaţia de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă Partea din profitul net realizat care se alocă participării la profit a salariaţilor este de 7.5% din profitul net realizat. Prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită, dar care nu poate să fie mai mică de 7,5% şi nici mai mare de 25%", se arată în proiectul de lege.
Legislaţia actuală oferă posibilitatea de a repartiza o parte din profit către angajaţi doar pentru societăţile la care statul este acţionar unic sau în care deţine controlul. Cota maximă este în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat de compania respectivă.
Deşi proiectul aduce modificări legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cei cinci deputaţi au scris eronat în textul legii că se modifică legea 127/2015, notează Newsweek.
Consultantul fiscal Adrian Benţa a catalogat proiectul drept "populist", fiind de părere că poate avea efecte negative pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori.
"Un proiect foarte populist, pe sistemul să le dăm bani, dar să plătească alţii. Este o încălcare a dreptului de proprietate deţinut de proprietarul companiei asupra dividendelor. Se pune problema dacă firma are pierdere, salariaţii suportă pierderea respectivă? Mai e o problemă de responsabilitate în general, salariaţii făcând activităţi independente nu au responsabilitate faţă de terţi, responsabilitatea o are administratorul societăţii. O astfel de participare la profit nu este recompensată şi cu obligaţiile pe măsura participării la profit", a explicat Adrian Benţa, pentru Europa Liberă.
1. da bine inainte de alegeri
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 14:27)
Adrian Benta a sintetizat foarte corect cum stau lucrurile.
Legea aceasta nu va fi adoptata, dar inainte de alegeri da foarte bine la electoratul tinta al PSD.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 17:42)
Numai PSD-ul putea debita asemenea prostie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 14.09.2020, 17:02)
proiectul e bun, fara discutie
cu o mica ajustaere : eu as propune ca cei 7.5% (sau x%, cat vreti voi) SA FIE IMPARTIT EGAL INTRE TOTI SALARIATII IN SUMA EGALA, INDIFERENT CA E VORBA DE FUNCTIE DE EXECUTIE SAU DE ADMINISTRARE/MANAGEMENT.
Da ca nu e aplicata aceasta masura doar va aparea o masura de trimitere legala a unor sume catre anumiti angajati , in urma indeplinirii anumitor conditii , factorii de evaluare fiind cat se poate de ..umani. Adica e rost de spaga baieti!
Deci: pentru ca mesajul sa fie transmis integral in grupul de munca, egalizati sumele si puneti toti angajatii (de la portar pana la director general) ca fiind calificati sa primeasca toti, in suma egala , acest beneficiu.
p.s. In companiile cu capital de stat va dati seama ca asta e o umbrela legala de acoperire a trimiterii unor sume catre oamenii cu surse politice angajati acolo si apoi sa contribuie la fondurile de partid prin donatii, nu ? Se creeaza un mecanism legal de capusare crunta a banilor statului.
Egalizati sumele acordate si acordati tuturor angajatilor de la ultimul pana la primul, prin lege, fara nici un criteriu.
E vorba de construirea unei mentalitati de antreprenor aici. Daca muncesti tare primesti. Daca o arzi aiurea si daca toti faceti asta nimeni nu mai primeste nimic sau primesc toti firmituri. Pentru a aduce intr-un grup de munca efectul multiplicator daca dai sume egale nimeni sau putini vor mai fi tentati sa o arda aiurea stiind ca peste 1 an vor primi resturi sau nimic daca nu mai e profit. Si daca unul mai muncitor vede pe unul ca e mai lenes o sa ii atraga atentia.
Egalizati sumele si eliminati criteriile de acces la sume!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 17:40)
Ce ai spune daca Parlamentul ar adopta o lege prin care sa-ti impuna sa aloci minimum 30% din venituri pentru achiztia de carti (ca sa te destepti si nu numai)?
Parlamentul nu poate hotara in ce fel isi vor cheltui persoanele fizice sau juridice veniturile nete. Dupa logica asta, ar insemna ca Parlamentul poate decide cat sa alocam pentru mancare, cat pentru benzina , cat pentru tigari, cat pentru carti etc. Este treaba fiecaruia (pf sau pj) cum isi cheltuie banii dupa ce achita obligatiile catre stat.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 20:15)
Ți-a plăcut mult filmul Equalizer, cu Denzel Washington, este? :) Vezi că ultimul paragraf ("E vorba de construirea unei mentalitati de antreprenor aici. Daca muncesti tare primesti...") contrazice exact ideea de la început.
2.3. profit (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de dan în data de 14.09.2020, 21:44)
psd-isti astia vor sa reinventeze apa calda,dar in stilul lor populist.daca doresti ,ca antreprenor,sa recompensezi angajatii buni,cel mai simplu mod este sa le cedezi parti sociale sau actiuni din soc.si ma gandesc la varianta aceasta ptr.ca impozitul pe sal. este 45% iar pe div.5.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 13:12)
Asa consideri tu ca e bine... sa se împartă TOT în mod egal de la portar la director. Ca portarul nu doarme noaptea gândind cum sa alice măsuri economice. SI portarul nu mai poate de grija celorlalti si portarul este obligat sa dea salarii intregichiar si in cazul in care se înregistrează pierderi.
Propuneri populiste, imbecile, lansate de niste analfabeti si susținute cu entuziasm de gloata votamta.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 19:35)
in anii in care se inregistreaza pierderi cum va fi? le cere banii inapoi?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vali în data de 14.09.2020, 23:53)
nu le da nimic
4. fără titlu
(mesaj trimis de Florin în data de 16.09.2020, 14:53)
Pot să dea si vouchere la pacanele din cei 7.5% , ca sa mai castige din masivul electorat.