Proiect faraonic de reconstruire a Zidului Berlinului

V.D.
Internaţional / 28 august 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Zidul Berlinului, care a căzut în bucurie şi în lacrimi în 1989, urmează să fie reconstruit aproape 30 de ani mai târziu, în parte, temporar, în vederea încheierii unui proiect faraonic al unui cineast rus cu privire la totalitarism, relatează AFP.

Acest "oraş în oraş", delimitat de o incintă ce recreează un stat poliţienesc ca fosta Republică Democratică Germană (RDG), urmează să găzduiască premiera mondială a "DAU", o enigmatică continuare a unor filme începute în urmă cu 15 ani de Ilia Hrjanovski, în vârstă de 43 de ani.

Începând din 12 octombrie şi până pe 9 noiembrie, vizitatorii vor primi o viză de intrare - contra cost - pentru a pătrunde în centrul capitalei germane şi îşi vor lăsa telefoanele mobile unor grăniceri nedispuşi la compromisuri.

Edificarea acestui micro-oraş, alcătuit din 900 de secţiuni de ziduri cu înălţimea de 3,60 metri, este supusă autorizării autorităţilor locale, însă organizatorii s-au arătat optimişti, marţi, în faţa presei.

"E pe drum", a dat asigurări marţi Thomas Oberender, directorul Festivalului Berliner Festspiele, care consideră cu nu este vorba doar despre "o premieră de film, ci despre un amestec de experienţă socială, artistică" şi chiar aritecturală.

Obiectivul nu este crearea "unei versiuni Disney a RDG", ci provocarea "unei dezbateri politice şi sociale despre libertate şi totalitarism, supraveghere, coexistenţa şiidentitatea naţională", decriptează gazdele berlineze ale acestui proiect controversat.

Ridicată cu 6,6 milioane de euro, lucrarea urmează să vadă lumina zilei în parte pe bulevardul Unter den Linden, fosta vitrină a regimului comunist, înainte să fie distrus în mod simbolic cu ocazia celei de a 29-a aniversări a căderii Zidului care a despicat Berlinul şi i-a despărţit pe locuitorii lui timp de 28 de ani.

"Din respect faţă de victimele care au trăit în mod real această situaţie, ar trebui să stăm departe de toate astea", a criticat Sabina Bangert, o alasă a Verzilor la Berlin, în cotidianul Tagesspiegel.

Însă alţi reprezentanţi se entuziasmează, precum ministrul conservator al Culturii Monika Grutters, "absolut convinsă că va fi un eveniment mondial".

Nu este vorba despre o proiecţie clasică, potrivit puţinelor detalii comunicate, iar spectatorii îşi vor schimba telefoanele mobile cu un dispozitiv digital fără conexiune, care-i va ghida într-o "descoperire personalizată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb