Taxele şi impozitele locale în Capitală nu vor fi majorate în anul 2016, singura modificare fiind doar la impozitarea clădirilor, care, potrivit noului Cod fiscal, vor fi impozitate diferenţiat, în funcţie de destinaţia pe care o au, potrivit unui proiect al municipalităţii.
Proiectul de Hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale începând cu anul 2016 este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei şi prevede faptul că acestea vor rămâne la nivelul anului 2015.
Documentul propune şi menţinerea la acelaşi nivel, de 10 la sută, a bonificaţiei acordate persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie, potrivit Mediafax.
Singura modificare faţă de acest an o reprezintă faptul că, prin noul Codul fiscal (Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal), impozitarea clădirilor se face diferenţiat, în funcţie de destinaţia acestora.
Astfel, pentru clădiri cu destinaţie rezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul va fi de 0,1 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015, iar pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, această prevedere fiind introdusă prin noul Cod fiscal.
Pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială proprietatea persoanelor juridice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, iar pentru clădiri proprietatea persoanelor juridice cu destinaţie nerezidenţială se va plăti 1,5 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015.
Proiectul de Hotărâre mai prevede că în Bucureşti taxa hotelieră va fi de 1 la sută, la fel ca în acest an, iar sumele încasate astfel vor fi utilizate pentru promovarea turismului.
Iniţiatorii documentului precizează că normele metodologice de aplicare a taxelor pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi a altor taxe în Capitală au fost actualizate din punct de vedere procedural, în funcţie de specific.