PROIECTUL DE LEGE A FOST PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ Credite garantate de stat pentru cursanţii de până la 65 de ani

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2018

Credite garantate de stat pentru cursanţii de până la 65 de ani

Statul garantează 80% din valoarea creditelor acordate celor care urmează o formă de învăţământ sau efectuează cursuri de specializare, potrivit unui proiect de lege publicat, zilele trecute, pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Acesta arată că Programul "Inves­teşte în tine" are ca obiect facilitarea accesului la un credit de maxim 40.000 de lei pentru tinerii care nu au împlinit vârsta de 26 de ani şi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de specializare, autorizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Acest program poate fi accesat şi de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani, dacă sunt înscrise în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de maxim 35.000 de lei.

Creditele vor fi garantate de stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Rata dobânzii pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, arată proiectul de lege.

Acesta menţionează: "Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării Programului. Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.

Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie. Beneficiarul, împreună cu finanţatorul, stabileşte de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani.

Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul".

Conform iniţiativei legislative, sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei: "plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revis­telor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare;

d) plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifes­tări ştiinţifice şi concururi; abo­namente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate".

Garanţiile vor fi acordate în limita plafonului aprobat şi în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale instituţiilor de credit, respectiv instituţiilor financiare nebancare şi în normele de garantare ale Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, respectiv în normele de contragarantare ale Fondului Român de Contragarantare.

Plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de ges­tionare a garanţiilor se stabilesc prin hotărâre de guvern.

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, acest tip de credite este foarte ris­cant, "mult mai riscant decât Prima Casă, pentru că acesta din urmă avea o garanţie şi un dosar la bază". Specialis­tul consideră: "Aici este vorba de ti­neri fără serviciu, care vor începe prin a fi sclavii băncilor încă de la început. Există astfel de credite pentru studii, tradiţionale, dar cu o configuraţie financiară foarte bine stabilită - sunt legaţi de un loc de muncă, într-o anume zonă etc. Sunt foarte multe critici în SUA pe această temă, întrucât un program de acest gen restrânge din start puterea de cumpărare. Ar trebui să ne uităm la ţările capitaliste, ce programe au în domeniu, nu să adoptăm numai programe socialiste".

În schimb, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a spus, la începutul acestui an, că un astfel de program ar fi binevenit. Domnia sa ne-a declarat: "Ceea ce s-ar putea face, şi din păcate nu este acceptat până la nivel de consilier al preşedinţiei, este trecerea, măcar în anumite zone deficitare cum sunt medicina, informatica, automatica, mecanica, construcţiile, la credite bancare garantate de stat, la studii pe credit. Sistemul nu este perfect, are mari probleme şi, dacă ne uităm la SUA, vedem că aceste credite bancare garantate de stat presupun unele condiţii. După ce beneficiarul ajunge cu salariul la un anumit nivel, acesta trebuie să înceapă rambursarea împrumutului într-un termen limitat. Aşa funcţionează în vest. Ca să urmezi o facultate, există două posibilităţi, în ceea ce priveşte sursele financiare - din partea statului, dacă locul este cu finanţare publică, sau cu bani de la student. La noi, dacă studiile nu îl costă pe cel care le urmează, costă societatea. Adică societatea investeşte, dar nu obţine nimic. Creditul despre care vorbeam poate fi accesat când studentul începe studiile. Un student care are un angajament bancar, oriunde s-ar duce, după ce depăşeşte salariul mediu al ţării respective sau un nivel stabilit, să zicem, începe să ramburseze creditul".

Nota de fundamentare a proiectului de lege menţionează: "Tranziţia de la şcoală la integrarea tinerilor pe piaţa muncii constituie una dintre cele mai critice şi presante probleme a funcţionării pieţei muncii, cu impact economic şi social deosebit de puternic. Ocuparea tinerilor reprezintă un proces complex, cu caracteristici particulare pronunţate. Procesul de integrare a tinerilor pe piaţa muncii este un proces dificil şi de durată.

Pentru integrarea tinerilor în piaţa muncii sunt necesare măsuri active de stimulare a inserţiei profesionale şi creării de noi locuri de muncă: măsuri pentru stimularea spiritului antreprenorial la tineri, măsuri privind creşterea gradului de ocupare a tinerilor. Rata şomajului în rândul tinerilor (18,5% în anul 2017) se situează peste nivelul celei la nivel european (16,9%) şi mult peste rata şomajului la nivel naţional (4,9%). De asemenea, rata de ocupare pentru tineri (24,5%) este cu circa 10 puncte procentuale sub de media UE 28 (34,7%), ceea ce demonstrează fragilitatea tineretului pe piaţa muncii".

La începutul acestei luni, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au anunţat că discută cu Executivul proiectul înfiinţării unui grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să conducă la creşterea creditului privat, în condiţiile în care intermedierea financiară este în continuă scădere, raportat la dimensiunea economiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este normal sa subventioneze statul cursurile. Romanul trebuie sa emigreze cu cursurile gata facute. Face parte din ciclul: Sa ne facem ca guvernam dar sa nu rezulte nimic bun.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb