Promulgarea Codului Fiscal, tic-tac!

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2015

Promulgarea Codului Fiscal, tic-tac!

Actualizare 14:25 ALDE solicită preşedintelui promulgarea noului Cod Fisc

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) solicită preşedintelui Klaus Iohannis să promulge legea privind noul Cod Fiscal, deoarece acesta "este bun pentru toţi românii".

Potrivit ALDE, noul Cod Fiscal - un cod ultraliberal - care conţine cea mai amplă reformă a sistemului fiscal după principii liberale de la introducerea cotei unice în 2005, stă spre promulgare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis de aproape 20 de zile.

"În toate discuţiile pe care le-am purtat cu mediului de afaceri în ultimele zile, am primit semnale fără echivoc că se doreşte promulgarea cât mai rapidă a Codului Fiscal. Mai mult, reducerea TVA-ului la alimente - măsură cuprinsă în agenda de reforme fiscale pe care coaliţia de guvernare şi le-a propus la începutul anului - a dovedit că România este pe un drum economic pozitiv şi sustenabil. Datele INS au arătat că reducerea TVA a dus la o scădere a preţurilor, deci a crescut puterea de cumpărare a românilor", arată ALDE, într-un comunicat.

Potrivit Alianţei, aceste efecte pozitive nu pot fi tăgăduite, deşi în momentul în care a fost luată această măsură au fost multe voci, în special din zona partidelor politice din opoziţie, care s-au grăbit să anunţe un dezastru. "Doar că dezastrul nu a a avut loc. Din contră, România are o creştere economică de peste 4%, cea mai mare din Uniunea Europeană, a crescut gradul de colectare a TVA la buget şi, cel mai important, românii au mai mulţi bani în buzunare", precizează Alianţa.

ALDE arată că promulgarea noului Cod Fiscal este o măsură necesară şi are un sprijin foarte larg din partea românilor. "Noul Cod Fiscal face posibilă consolidarea pe termen lung a creşterii economice şi accelerează procesul prin care creşterea economică este resimţită în buzunarele tuturor românilor. Nepromulgarea acestei legi şi întoarcerea ei în Parlament ar fi un semnal extrem de negativ pentru mediul de afaceri şi pentru români. Mai mult, o eventuală întoarcere în Parlament a noului Cod Fiscal ar ridica mari semne de întrebare asupra implicării partizane a preşedintelui de partea unui partid politic", precizează comunicatul.

Alianţa mai arată că noul Cod Fiscal nu trebuie să fie obiectul bătăliei politice: "Este un Cod Fiscal al românilor şi pentru români. Este un Cod Fiscal sprijinit de mediul de afaceri. Propune o agendă de măsuri economice liberale care continuă măsurile economice de centru-dreapta din ultimul an - cum a fost reducerea CAS cu 5 pp - care a dus ca România să aibă cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Pe baza tuturor acestor argumente, considerăm că există o singură opţiune benefică pentru România: promulgarea noului Cod Fiscal".

---

Tic-tac!

Ceasul bate deasupra Codului Fiscal, care aşteaptă ca, din zi în zi, să fie promulgat de preşedintele ţării.

Autorităţile şi mediul de afaceri din ţara noastră sunt nerăbdătoare ca domnul Klaus Iohannis să se întoarcă din vizita sa oficială în Spania, ca să promulge Codul Fiscal.

Legea se află pe masa preşedintelui de circa două săptămâni, după ce, la finalul lunii trecute, a fost aprobată de Parlament.

Parlamentarii au transmis textul legii instituţiei prezidenţiale în primele zile ale acestei luni, termenul legal în care preşedintele poate promulga Legea Codului Fiscal fiind de 20 de zile de la data transmiterii documentului la preşedinţie.

Surse politice apropiate situaţiei susţin, însă, că Preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să facă o surpriză de proporţii atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri de la noi şi, la presiunile Comisiei Europene (CE), să nu promulge Codul Fiscal.

"Domnul Iohannis este tentat să nu promulge noul Cod Fiscal şi să-l reîntoarcă în Parlament cu cerere de reexaminare, pe motiv că nu respectă Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", mai spun sursele citate, care afirmă că totul porneşte de la scăderea TVA la 19%.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), avertizează că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va decide să nu promulge Codul Fiscal, atunci acesta "îşi va pune tot mediul de afaceri în cap şi îşi va reduce masiv încrederea de care beneficiază". Mediul de afaceri aşteaptă cu nerăbdare promulgarea noului cod fiscal, a spus, ieri, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, consideră că este foarte important ca măsurile din Codul Fiscal să nu afecteze cheltuielile cu investiţiile prevăzute pentru anul viitor, considerând că este greu de crezut că preşedintele nu va promulga Codul Fiscal, având în vedere declaraţiile recente ale actualului ministru de finanţe, Eugen Teodorovici.

Acesta din urmă a precizat că Executivul vrea să construiască bugetul pe 2016 astfel încât să respecte ţinta de deficit asumată, de 1,2%, plus deviaţia temporară de 0,5 puncte, dacă va identifica măsurile compensatorii care să contrabalanseze impactul Codului Fiscal, tăind cheltuielile inutile.

Oficialul a declarat: "Ţinta noastră este, pe de o parte, să respectăm, până în septembrie, toate măsurile la care ne-am angajat, în special cele de reformă structurală, dar obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2%, la care se adaugă devierea temporară de 0,5%".

El a precizat că acordul cu FMI este încă în derulare şi că toate angajamentele Guvernului asumate cu partenerii internaţionali se menţin.

Ministrul de resort a arătat că efectul reducerii la 9% a TVA la alimente, de la 1 iunie 2015, a fost de creştere a vânzărilor cu cel puţin 17%, în primele săptămâni după adoptarea măsurii, ceea ce "spune foarte mult".

Teodorovici a menţionat că una dintre modalităţile de reducere a deficitului este tăierea cheltuielilor inutile, nejustificate, realizate în administraţie şi în economie, planul fiind de cheltuire planificată şi mult mai eficientă, fără afectarea investiţiilor.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că nu putem certifica faptul că măsura de reducere a TVA nu va afecta MTO (Obiectivul bugetar pe termen mediu): "Anul trecut, am reuşit să respectăm deficitul structural aferent MTO, respectiv 1%, însă, anul viitor, la o TVA de 19%, vom discuta de un deficit efectiv de 3,2%, corespunzător unui deficit structural de sub 1%. Ca să avem un deficit structural de 1%, ar trebui ca deficitul efectiv să fie mai mic de 1%. În aceste condiţii, nu vom respecta pactul de stabilitate şi de creştere, vom avea o deviaţie masivă de la obiectivele pe termen mediu".

Atât opoziţia, cât şi mediul de afaceri au ridicat problema gradului de colectare a taxelor la buget. Oamenii de afaceri au spus că implementarea noului Cod trebuie să fie însoţită de o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor şi de un amplu program de combatere a evaziunii fiscale. Liberalii au cerut Guvernului să crească gradul de colectare a TVA de la 58% la 73%, în vederea compensării efectelor negative pe care le-ar putea avea diminuarea acestei taxei de la 24% la 19%.

Mediul de afaceri a avut discuţii, ieri, în Comisia de dialog social de la Ministerul Finanţelor Publice, pe marginea unor prevederi punctuale cuprinse în Codul de Procedură Fiscală, care ar putea intra în vigoare înaintea datei de 1 ianuarie 2016, în măsura în care acestea vor fi aprobate.

Printre acestea se numără şi cea care presupune că sumele datorate statului de companii nu vor fi considerate datorii dacă acestea sunt mai mici sau egale cu sumele pe care acestea le au de încasat de la buget.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), salută adoptarea respectivei măsuri, subliniind că, în acest mod, vor fi deblocate licitaţiile, fondul de promovare etc.

În cadrul şedinţei de ieri, de la MFP, au avut loc discuţii contradictorii pe marginea unei prevederi ce stipulează eliminarea taxei extrajudiciare de timbru, în valoare de 2 lei.

Reprezentanţii administraţiilor locale au cerut ca sumele încasate anual din această taxă la bugetele locale să fi compensate din alte surse. În acelaşi timp, reprezentanţii MFP au precizat că respectivele valori sunt nesemnificative, ajungând la un nivel de circa 1 milion de lei, în primele şase luni ale anului în curs.

Liderii coaliţiei de guvernare au luat în discuţie, ieri, posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să trimită Codul Fiscal spre reexaminare Parlamentului. Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat rezervat cu privire la convocarea unei sesiuni parlamentare de urgenţă în acest scop.

Domnia sa a precizat: "În mare, am discutat şi această posibilitate - tind să cred că nu se va ajunge în această situaţie - dar în cazul în care va fi retrimis în Parlament Codul Fiscal, atunci nu ne rămâne decât să ne mobilizăm şi să acţionăm conform procedurilor pe care le ştiţi. Va urma, probabil, o convocare a Parlamentului, dar nu ştiu să vă spun, pentru ca suntem în plină vacanţă de vară, trebuie sa luăm cu o anumită rezervă posibilitatea convocării unei sesiuni parlamentare de urgenţă pentru a dezbate şi a adopta încă o dată Codul Fiscal. Trebuie văzut dacă reuşim să facem acest lucru acum sau la toamnă, dar ar fi bine să discutăm această situaţie numai după ce preşedintele se pronunţă pe Codul Fiscal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb