Prăbuşirea ar putea înceta la preţurile caselor de lux din Pipera - cartierul rezidenţial din nordul Bucureştiului, inundat de masivele ploi căzute acum două săptămîni, în urma zvonurilor că zona va fi canalizată.
Domnul Nicolae Popescu, arhitectul şef al Primăriei oraşului Voluntari (care cuprinde Pipera), ne-a declarat că, în urma încheierii unui parteneriat public - privat, un investitor israelian va finanţa realizarea reţelei de canalizare din zonele Pipera - Tunari şi Iancu - Nicolae. Domnul Popescu a spus că proiectul face parte dintr-o strategie de dezvoltare a oraşului Voluntari, care va fi implementată în termen de doi ani. Arhitectul şef a precizat că, începînd chiar din anul care vine, vor fi înlocuite conductele de canalizare din zonele inundate recent. Locuitorii zonei Pipera sînt dezorientaţi de ploile care au lovit atît de aspru Bucureştiul. Precipitaţiile au inundat şi cele mai frumoase şi mai scumpe case construite în cartierul rezidenţial din nordul oraşului. Apa a umplut în subsolurile şi parterele vilelelor de sute de mii de euro (unele, chiar de milioane de euro). Pagubele sînt rezultatul proastei canalizări din zonă.
Preţurile ridicate la care ajunseseră terenurile şi casele din Pipera au scăzut simţitor.
Oamenii se tem să mai construiască, să mai cumpere şi chiar să mai locuiască în locuri cu astfel de canalizări.
Pipera nu este singura regiune din Capitală vulerabilă la inundaţii. O hartă a zonelor uşor inundabile la nivelul Bucureştiului nu există însă, după cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. În prezent, se lucrează la realizarea cadastrului Capitalei şi numai după ce acesta va fi finalizat (în cîţiva ani buni) Primăria va extrage o hartă de acest gen.
Autorităţile bucureştene recunosc că nu şi-au pus problema unor astfel de inundaţii. Drept dovadă, autorizaţiile de construcţie se eliberează şi pentru edificarea de imobile în locuri cu risc de inundaţii.
Sursele citate au afirmat că regulamentul în vigoare, ce prevede modul în care pot fi eliberate astfel de autorizaţii, este frecvent încălcat. Printre altele, regulamentul spune că nu pot fi construite case în zone mlăştinoase sau care se află în apropierea unor ape. Pentru locurile fără canalizare, regulamentul prevede condiţii speciale de eliberare a autorizaţiilor de construcţie.
Prefectul judeţului Ilfov, Marian Petrache, a afirmat în conferinţa de presă de joi că, în zone ca Pipera nu ar trebui să existe case. Dar arhitectul şef al Primăriei Voluntari este de altă părere. Domnul Popescu a precizat că acolo, fosele septice folosite în prezent vor fi înlocuite cu reţele de canalizare, în circa doi ani şi jumătate, aşa că persoanele înstărite pot continua să construiască în zonă.
Desigur, pînă peste în doi ani şi jumătate se pot întîmpla multe (bucureştenii au deja experienţa scandalului din jurul pasajului de la Basarab, care nu s-a construit, deşi au avut bani pentru el şi nu se construieşte, deşi primarul Capitalei a devenit între timp, preşedintele României).
Dar declaraţia arhitectului şef, că Pipera va fi canalizată, are măcar darul să sprijine preţul de piaţă al caselor de lux de acolo.