PROPUNERE DE REZOLVARE A PROBLEMEI SALARIILOR PROFESORILOR Titluri de stat în loc de salarii mărite

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 februarie 2009

Profesorii ar putea deveni investitori la Bursă

Salariile profesorilor urmau să crească în acest an, potrivit Legii 221/2008 şi promisiunilor electorale din noiembrie 2008. Calculele pentru majorarea salarială nu se potrivesc însă cu cele ale noului Guvern, care a amânat discuţiile pe acestă temă, din lipsa de bani şi din temerile deschiderii unei eventuale "cutii a Pandorei", care ar urma să atragă, după sine, şi alte revendicări salariale din alte domenii de activitate.

O soluţie ce ar rezolva problema salariilor cadrelor didactice vine din partea colectivului de consilieri ai vicepreşedintelui Senatului, domnul Alexandru Pereş. Colectivul de consilieri propune ca profesorii să primescă, pe lângă salariile existente, echivalentul creşterii de 33% în titluri de stat, cu maturitatea mai mare de un an de zile, necesară pentru ca acestea să fie considerate valori mobiliare.

Unul dintre consilierii vicepreşedintelul, domnul Constantin Năforniţă, consideră că prin această soluţie tehnică s-ar dezvolta piaţa de capital autohtonă şi s-ar crea premisele necesare pentru a dezvolta o autentică piaţă de valorificare a emisiunior titlurilor de stat de către Ministerul de Finanţe, pe o altă piaţă în afară de piaţa titlurilor interbancare. "Această competiţie ar putea duce la obţinerea unor dobânzi cât mai mici pentru emisiunile sale", susţine consilierul citat.

Domnul Năforniţă ne-a spus că prin emisiunile pe Bursa de Valori ar intra in joc şi alţi clienţi în afară de cei ai bancilor, astfel lărgindu-se aria de provenienţă a jucătorilor pe Bursă.

Astfel profesorii ar putea să intre în contact direct cu piaţa de capital, primind, la fiecare salariu, şi un anumit număr de titluri de stat, pe care ar putea ulterior, în funcţie de preferinţe, fie să-l valorifice pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti, fie să-l păstreze până la maturitate.

Consilierul vicepreşedintelui Senatului a avut amabilitatea să ne prezinte, pe larg, ideile colectivului referitoare la plata salariilor profesorilor prin emisiune de titluri de stat.

Domnul Năforniţă consideră că singurele soluţii pentru a majora salariile profesorilor, sunt fie împrumuturi bancare, fie din piaţa de capital. Soluţia optimă, în opinia domniei sale, este de a apela la piaţa de capital, prin emisiune de titluri de stat, argumentând că acest lucru va duce, implicit, şi la dezvoltarea pieţei de capital autohtone.

Domnia sa ne-a explicat că majorarea salariilor profesorilor se poate realiza prin emisiune de titluri de stat, cu scadenţă la 1 an, respectiv 2 ani, garantate de către stat. Cu alte cuvinte, este o promisiune a statului către profesori, care certifică faptul că aceştia îşi vor primi, la un moment dat, salariile.

Astfel, în cazul în care acestă soluţie tehnică va fi aprobată, profesorul, în momentul în care îşi va lua salariul, va primi lunar, pe lângă salariul propriu zis, un înscris, reprezentând titlurile de stat aferente procentului de majorare a salariului său. El fie poate să aştepte până la maturitatea titlului ca să-l valorifice şi să încaseze dobânda aferentă, fie să-l tranzacţioneze în orice moment pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb