Guvernul a înaintat Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale propunerea pentru noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie, ne-a declarat, ieri, Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. Domnia sa ne-a explicat: "Nu avem încă un răspuns din partea instituţiilor financiare internaţionale. Guvernul a propus ca de la 1 iulie preţul gazelor să crească la 58 de lei/MWh, de la 1 iulie 2016 - la 66 de lei/MWh, iar de la 1 iulie 2017 - la 72 de lei/MWh. Acest nivel este mai mic decât cel estimat iniţial în calendarul de liberalizare".
Surse din ANRE ne-au spus că tendinţa cotaţiilor internaţionale pentru gaze va fi de scădere, în contextul diminuării substanţiale a cotaţiilor petroliere şi că în 2018 preţul gazelor pentru populaţie ar urma să atingă convergenţa cu cel de pe piaţa liberă, undeva la nivelul de 72-78 lei/MWh, la un nivel cu circa 35% mai mare faţă de nivelul actual. Preţul gazelor urmează, pe piaţa internaţională, tendinţa de pe piaţa petrolieră la o distanţă de 6-9 luni.
Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici au scăzut, în medie, cu 3,9%, începând cu data de 1 aprilie 2015. Decizia ANRE (reglementatorul pieţei) s-a bazat pe scăderea costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie). Totodată, au fost menţinute la acelaşi nivel a tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România SA, în timp ce tariful pentru Distrigaz Sud Reţele a fost diminuat.
Procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2015, 18:54)
Vom deveni independenti din punct de vedere al gazului si a energiei si atunci de ce trebuie sa scumpim aceasta energie pentru noi? Pentru ca ... vom cumpara de peste ocean, mai scump, ceva exploatat in platforma continentala a Marii Negre., in loc sa luam mai ieftin de la rasarit, pentru ca nu vrea Big Brother.