PROPUNEREA GUVERNULUI Gazul pentru populaţie se va scumpi cu 35% până în 2018

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 aprilie 2015

Gazul pentru populaţie se va scumpi cu 35% până în 2018

Guvernul a înaintat Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale propunerea pentru noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie, ne-a declarat, ieri, Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. Domnia sa ne-a explicat: "Nu avem încă un răspuns din partea instituţiilor financiare internaţionale. Guvernul a propus ca de la 1 iulie preţul gazelor să crească la 58 de lei/MWh, de la 1 iulie 2016 - la 66 de lei/MWh, iar de la 1 iulie 2017 - la 72 de lei/MWh. Acest nivel este mai mic decât cel estimat iniţial în calendarul de liberalizare".

Surse din ANRE ne-au spus că tendinţa cotaţiilor internaţionale pentru gaze va fi de scădere, în contextul diminuării substanţiale a cotaţiilor petroliere şi că în 2018 preţul gazelor pentru populaţie ar urma să atingă convergenţa cu cel de pe piaţa liberă, undeva la nivelul de 72-78 lei/MWh, la un nivel cu circa 35% mai mare faţă de nivelul actual. Preţul gazelor urmează, pe piaţa internaţională, tendinţa de pe piaţa petrolieră la o distanţă de 6-9 luni.

Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici au scăzut, în medie, cu 3,9%, începând cu data de 1 aprilie 2015. Decizia ANRE (reglementatorul pieţei) s-a bazat pe scăderea costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie). Totodată, au fost menţinute la acelaşi nivel a tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România SA, în timp ce tariful pentru Distrigaz Sud Reţele a fost diminuat.

Procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vom deveni independenti din punct de vedere al gazului si a energiei si atunci de ce trebuie sa scumpim aceasta energie pentru noi? Pentru ca ... vom cumpara de peste ocean, mai scump, ceva exploatat in platforma continentala a Marii Negre., in loc sa luam mai ieftin de la rasarit, pentru ca nu vrea Big Brother.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb