PROSPECTUL DE LISTARE: Electrica a încasat suplimentar 50 milioane lei din dubla taxare a certificatelor verzi

V.B.
Companii #Energie / 15 iunie 2014

Electrica a încasat suplimentar 50 milioane lei din dubla taxare a certificatelor verzi

Update 13:48 Electrica: "Contractele de concesiune a reţelelor ar putea să nu fie în vigoare"

Contractele de concesiune pentru operarea reţelelor de distribuţie a energiei încheiate de filialele companiei energetice Electrica ar putea să nu fie în vigoare, din cauză că nu au fost niciodată publicate în Monitorul Oficial, informează prospectul de listare la bursă a societăţii.

"În temeiul legii energiei electrice în vigoare la momentul în care societăţile de distribuţie EDMN (Electrica Distribuţie Muntenia Nord - n.r.), EDTN (Electrica Distribuţie Transilvania Nord - n.r.) şi EDTS (Electrica Distribuţie Transilvania Sud - n.r.) au încheiat contractele de concesiune având ca obiect operarea reţelelor de distribuţie, Ministerul Economiei şi Comerţului avea obligaţia, în calitate de concedent, să publice contractele respective în Monitorul Oficial pentru ca acestea să între în vigoare. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste contracte de concesiune nu a fost publicat în Monitorul Oficial", se arată în prospect.

Reprezentanţii Electrica mai punctează că, din informaţiile deţinute de companie, nici alte contracte similare de concesiune încheiate de concurenţii săi nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

"Prin urmare, există riscul ca aceste contracte de concesiune încheiate între EDTS, EDMN şi EDTN şi Ministerul Economiei şi Comerţului să nu fie în vigoare. Până la publicarea contractelor de concesiune în Monitorul Oficial, filialele EDTS, EDMN şi EDTN ar putea să nu fie considerate operatori de distribuţie de energie electrică, în scopul aprobării tarifelor pentru serviciile de distribuţie aprobate de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n.r.), ceea ce ar putea face ca ANRE să nu poată sau să nu accepte să calculeze şi să aprobe tarifele de distribuţie pentru EDTS, EDMN şi EDTN", mai punctează autorii documentului.

Totodată, prospectul menţionează că Electrica nu a primit niciun indiciu din partea ANRE că va proceda în acest sens.

"Cu toate acestea, dacă ANRE nu va putea sau nu va accepta să calculeze şi să aprobe tarifele de distribuţie pentru segmentul respectiv al Grupului, acest lucru va avea efecte negative semnificative asupra activităţii, rezultatelor operaţionale, situaţiei financiare sau perspectivelor Grupului, până la momentul în care contractele sunt publicate în Monitorul Oficial", mai precizează textul prospectului.

---

Update 12:22 Electrica nu va putea cumpăra acţiuni la alte companii, până la modificarea legislaţiei privatizărilor

Electrica nu va putea achiziţiona titluri de valoare la alte companii, până ce nu va fi modificată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 88 din 1997 ce reglementează privatizarea societăţilor, transmite prospectul de listare la bursă a companiei.

"Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăţilor, o entitate la care Statul ori o autoritate a administraţiei publice locale deţine mai mult de 33% din totalul acţiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acţiunilor în alte societăţi. Deşi formularea din lege nu este clară, se poate interpreta că restricţia se aplică pentru cumpărarea de acţiuni nu numai în cadrul unui proces de privatizare, ci şi în afara acestuia", precizează documentul citat.

Astfel, până la schimbarea legislaţiei, Electrica nu va putea cumpăra acţiuni la alte societăţi: "Prin urmare, restricţia ar putea fi valabilă pentru Electrica S.A. ulterior închiderii cu succes a Ofertei, deoarece Statul va deţine 48,8% din capitalul social al Electrica (sau 49,9% în cazul în care acţiunile de stabilizare din Contractul de Intermediere sunt exercitate complet). Prin urmare, continuarea aplicării prevederilor OUG nr. 88/1997 ar putea constitui o piedică în strategia generală de dezvoltare a Grupului prin achiziţia de acţiuni în alte entităţi".

"În cazul în care legea care interzice cumpărarea de acţiuni de către Electrica nu se modifică, acest lucru va limita strategia Grupului", mai punctează autorii prospectului.

---

Compania energetică de stat Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 milioane lei, pe care se aşteaptă să o returneze consumatorilor, informează prospectul de listare la bursă a firmei.

"Deşi costul cu Certificatele Verzi a fost evidenţiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparenţă, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu Certificatele Verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat şi prin facturarea separată a costului cu Certificatele Verzi) pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013", se arată în documentul citat.

Ca urmare a acestui fapt, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a hotărât ca aceste venituri suplimentare să fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, precizează propectul.

"Conducerea (Electrica - n.r.) consideră că suma suplimentară încasată, respectiv expunerea totală este de aproximativ 50 milioane lei. Începând cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de către ANRE, preţul fără valoarea Certificatelor Verzi la care Electrica Furnizare furnizează energie electrică către consumatorii casnici pe piaţă reglementată a scăzut cu 1,3%. Conducerea consideră că această reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementată iulie 2013- iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei", precizează reprezentanţii întreprinderii.

Electrica se aşteaptă în continuare ca tarifele să scadă, astfel încât consumatorii să recupereze toate plăţile suplimentare suportate în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori: "Electrica Furnizare se aşteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate".

Oferta publică primară iniţială (IPO) de vânzare a 177.188.744 acţiuni "Electrica" SA se va derula între 16 şi 25 iunie 2014, conform prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Limita minimă de preţ pentru listarea Electrica este de 11 lei/acţiune, iar cea maximă de 13,5 lei/acţiune, astfel că statul român poate obţine cel puţin 435 milioane euro.

"Am stabilit, de asemenea, care vor fi tranşele în acest proces de listare: 85% vor viza investitorii instituţionali, în timp ce pentru investitorii de retail ne gândim şi am aprobat un procent de 15% care însă ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail", relata, zilele trecute, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. draga Redactie a ziarului Bursa.

    Daca se poate va rog puneti in evidenta si micsoarea capitalului social care a avut loc ca urmare a eliminarii din raportare a participatiilor minoritare la celelalte companii de distributie deja privatizate si faptul ca avand aceasta evaluare conform principiului IN ESENTA IDENTIC nu este intotdeauna o exprimare care este necesara pentru a atinge exigentele unui prospect de emisiune "Exista posibilitatea ca efectul Divizarii asupra capitalurilor proprii ale Electrica, cu exceptia efectului

    asupra capitalului social, sa fie diferit de informatiile prezentate in Prospect, insa nu in mod semnificativ."- pagina 113 

    In ajunul aparitiei pe bursa,posibilii cumparatori de actiuni pot afla ca nu prea se stie precis care este capitalul social.Macar activele se cunosc?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb