Prosperitatea în România este la 35% faţă de media în UE

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2006

Performanţele economice solide înregistrate de Cipru şi Cehia au împins aceste noi ţări membre ale Uniunii Europene înaintea unor vechi state membre, precum Portugalia, relevă tabelul prosperităţii pe 2005 în Uniunea Europeană, dat publicităţii ieri de Biroul pentru Statistică al UE, citat de Rompres. Tabelul utilizează Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în anul 2005 exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPP - purchasing-power parity), media la nivelul UE-25 fiind considerat un scor de 100 de unităţi standard.

România şi Bulgaria, ţări care speră să adere la UE începând cu 1 ianuarie 2007, vor deveni cele mai sărace state din blocul comunitar. În 2005, România a înregistrat un scor de 35 de unităţi, iar Bulgaria un scor de 32 de unităţi. Croaţia a înregistrat un scor de 47 de unităţi, iar Turcia un scor de 31 de unităţi. Anul trecut, Luxemburg a rămas cea mai prosperă naţiune din UE, clasându-se în fruntea listei cu un punctaj de 248 unităţi, mai mult decât dublu comparativ cu media în UE- 25. Luxemburg este urmată de Irlanda, care a beneficiat de o creştere economică susţinută în ultimul deceniu, scorul înregistrat de această ţară fiind de 137 de unităţi, cu 40 de procente mai mult decât media în UE-25. Pe locul trei s-a situat Danemarca, cu un scor de 124 unităţi, urmată îndeaproape de Olanda, Aus-tria şi Belgia, cu 20 de procente mai mult decât media în UE-25.

Germania şi Franţa au scoruri cu 10 procente mai mari comparativ cu media în UE-25, iar Italia şi Spania au scoruri similare cu media în UE-25.

La celălalt capăt al tabelului, Letonia, Polonia şi Lituania au rămas şi în 2005 cele mai sărace ţări membre din UE-25, cu un scor de aproximativ 50 de unităţi, adică jumătate din media UE-25.

Toate cele 10 noi state membre, care au aderat la UE în 2004, sunt sub media înregis-trată în UE-25, însă Cipru, Cehia şi Slovacia au trecut în faţa Portugaliei, care a înregistrat un scor de 71 unităţi, iar Cipru a trecut chiar în faţa Greciei, cu un scor de 83 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb