Producătorii de palincă din nord-vestul ţării vor organiza, mâine, proteste în faţa prefecturilor judeţelor Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Preşedintele Federaţiei Producătorilor de Palincă din Nord Vest, Gheorghe Ciocan, a declarat, ieri, că la manifestări sunt aşteptate câteva mii de persoane. Bistriţa-Năsăud va fi singurul judeţ din regiune unde nu se va organiza un miting din cauză că acolo producătorii de palincă încă nu au reuşit să se organizeze.
Domnul Ciocan a precizat, citat de Agerpres: "Vom protes-ta paşnic, fără agresiuni, vrem doar să ne cerem drepturile. De patru ani, guvernanţii ne-au tot minţit. Primim amenzi de sute de lei dacă fierbem palincă neautorizat şi ne fac şi dosare pentru evaziune fiscală. Am spus şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) că iau accize de la bietul ţăran român".
Producătorii cer o acciză de zece ori mai mică
Producătorii au solicitat Ministerului Finanţelor plata unei accize de 1,35 lei/litru, de 10 ori mai mică decât acciza din prezent. Deşi printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului s-a decis scoaterea palincii din categoria băuturilor spirtoase şi includerea în categoria băuturilor tradiţionale din fructe acest lucru nu a fost urmat şi de stabilirea condiţiilor tehnice privind aplicarea accizelor, accizarea se face după vechea încadrare. Ţăranii aşteaptă fie o ordonanţă de urgenţă, fie votarea unei legi, care să clarifice modul de accizare a palincii.
Aceştia susţin că, dacă din 1.000 de kilograme de cereale se obţin 7-800 de litri de tărie de 60 de grade, din aceeaşi cantitate de fructe se obţin 100 de litri de palincă de 50 de grade, aproximativ de 10 ori mai puţin. Acciza standard este de 10,35 lei, iar producătorii au solicitat plata unei accize de 1,35 lei/litru.
Palinca, ţuica şi horinca - incluse, greşit, în categoria băuturilor spirtoase
Problemele au apărut în 2003, când palinca, ţuica şi horinca au fost incluse, în mod greşit, în categoria băuturilor spirtoase, ulterior având şi accizarea identică, alături de alcoolul obţinut din cereale, cu toate că randamentele de producere sunt foarte diferite.
În judeţul Satu Mare, pentru acest an, se estimează o producţie medie de palincă cuprinsă între 6 şi 8 milioane de litri de ţuică. Evaluările arată că fiecare familie produce doar pentru consum propriu între 100 şi 200 de litri.