Mai multe mii de oameni au protestat sâmbătă în Paris faţă de un proiect de lege care ar incrimina difuzarea unei imagini cu faţa unui poliţist cu intenţia că acesta trebuie să fie vătămat, relatează Reuters, conform news.ro.
Susţinătorii legii spun că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie faţă de hărţuirea atât online, cât şi în persoană când sunt în afara programului de lucru.
Cei care se opun proiectului susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei.
Sub incidenţa acestei legi, infracţiunea ar fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.
În Piaţa Trocadero din vestul Parisului, activiştii de dreapta, sindicaliştii şi jurnaliştii au scandat: "Toată lumea vrea să filmeze poliţia!".
Mulţi dintre protestatari au purtat veste galbene, unii au ţinut pancarte pe care era scris "Vom lăsa jos telefoanele când veţi lăsa jos armele".
Acţiuni similare sunt programate să aibă loc în Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes şi Saint-Etienne.
Marţea trecută, doi jurnalişti au fost reţinuţi într-un protest care a dus la confruntări violente cu poliţia în timp ce Legislativul dezbătea proiectul de lege sprijinit de partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi aliaţii parlamentari.
Proiectul a trecut de prima lectură, vineri, iar o a doua este programată pentru marţi. Apoi el va ajunge în Senat pentru o nouă dezbatere înainte de a deveni lege.
Un amendament depus de Guvern şi aprobat vineri a modifcat articolul problematic, 24, adăugând "fără a aduce atingere dreptului la informare".
Prim-ministrul Jean Castex a spus că "asta va înlătura orice ambiguitate privind intenţia de garantare a respectului pentru libertăţile publice în timp ce sunt protejaţi mai bine cei care asigură protecţia populaţiei, poliţiştii şi jandarmii".